Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 3. 2020 11:50

VIDEO: Otázka dne pro Romana Prymulu: Jaká je situace s šířením koronaviru v ČR? Jak si nyní stojíme a jaké jsou předpoklady dalšího vývoje?

Otázka dne: Po sociálních sítích se šíří zpráva, že situace v České republice je vážnější, než to vypadá. Naše křivka je strmější, než je aktuálně v Itálii, a celý náš zdravotnický systém začne brzy kolabovat. Co na to říkáte?

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví: Já si myslím, že situaci určitě není možné bagatelizovat, a my to určitě neděláme. My se velice vážně zabýváme prognózami, které se týkají České republiky. Na druhou stranu, některé ty scénáře, které tu jsou ve veřejném prostoru a které jsou skutečně katastrofické, myslím si, neodpovídají realitě.

Budeme-li se zamýšlet nad tím, jestli může onemocnět sedmdesát procent populace, tak já bych řekl na příkladu té lodi, která kotvila u japonských břehů, že tam byli lidé v expozici velmi intenzivní. To znamená, že se denně setkávali s rizikem viru přes filtr, ventilaci, přes kontakty s posádkou i mezi sebou, a v podstatě tam onemocnělo do dvaceti procent všech, kteří tam byli.

Druhá věc je, že je tu řada příkladů, a nemusíme chodit daleko – když se poptáme našich známých, kteří se vrací z těch rizikových oblastí a jsou v karanténě a někteří z nich onemocněli, tak se ukazuje, že někteří v rodině onemocněli, ale jejich naprosto nejbližší příbuzní, kteří tam s nimi byli, neonemocněli. Jsou třeba dva nemocní, dva nemocní nejsou.

Z toho skutečně usuzuji, že tato nemoc nepostihne sto procent populace, ani sedmdesát procent populace, jak bylo řečeno. Předpokládám, že se to bude dotýkat takových procent, která jsme schopni vidět třeba u chřipkového onemocnění. To znamená někde kolem dvanácti patnácti procent.

To je samozřejmě číslo veliké, nicméně my, když děláme predikce, tak se musíme zamyslet nad tím, jaká byla vstupní situace České republiky. A porovnávat nástup v Itálii a u nás není úplně korektní, protože my jsme se dostali do situace, kdy na počátku těchto případů jsme tady dostali obrovskou dávku případů z Itálie, tedy mimo region, a následně to byli lidé, kteří se vraceli z Rakouska.

To tu křivku v počátku velmi ovlivňuje, na druhou stranu přes takovýto zásah ta křivka v tuto chvíli nestoupá nijak dramaticky rychleji, než v některých jiných zemích. A my se budeme moci podívat, jestli naše opatření jsou dostatečně účinná v horizontu nějakých sedmi dnů od této chvíle.

My jsme většinu opatření zavedli v předcházejících třech dnech. To znamená, že vzhledem k inkubační době, která se pohybuje mezi pěti až sedmi dny, uvidíme dopad těchto opatření za sedm dnů.

Já si skutečně nemyslím, když celá země bude dodržovat pravidla, to znamená, že bude nosit ochranné roušky, bude se dezinfikovat, bude aktuálním způsobem se mýt, jak bylo zveřejněno, že by mohlo dojít k takovému scénáři jako v Itálii. Tomu se chceme skutečně vyhnout.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie