Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2017 22:57

VIDEO: Premiér Bohuslav Sobotka uvedl Ivana Pilného do funkce ministra financí

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, já jsem dnes navštívil Ministerstvo financí, abych se zúčastnil předání funkcí mezi odcházejícím ministrem financí panem Andrejem Babišem a panem Ivanem Pilným, který dnes byl jmenován prezidentem republiky do funkce nového ministra financí. Využil jsem této příležitosti, abych s oběma pány, a konec konců také s členy vedení ministerstva, hovořil o některých prioritách, které vidím jako důležité pro přicházejícího ministra financí pana Pilného. Myslím si, že v tuto chvíli tou klíčovou prioritou je zajistit přípravu státního rozpočtu na rok 2018. Pro vládu to bude debata, která určitě nebude jednoduchá, vzhledem k tomu, že musíme pokrýt výdaje na základě vládních priorit, na základě zákonů, které jsme prosadili jako koaliční vláda, a zajistit také dostatek finančních prostředků na investice zejména v oblasti dopravní infrastruktury, ale také na dostatečný růst platů v příštím roce. Čili vidím jako jednu z prvních priorit, klíčových priorit, právě otázku přípravy státního rozpočtu. Vláda se bude muset také v krátkém čase zabývat těmi platovými opatřeními k 1. červenci, která by měla zlepšit odměňování pracovníků v sociálních službách a v kultuře.  I tady bude důležitá součinnost nového ministra financí, no a třetí důležitá priorita, kterou vidím, je udělat všechno pro to, aby docházelo k hladkému čerpání evropských prostředků. A tady si myslím, že Ministerstvo financí samozřejmě může sehrát svoji důležitou roli. Vedle tady toho, co jsem zmínil, pokládám za důležité, aby Ministerstvo financí pracovalo tedy na dokončení přípravy účtenkové loterie, která doplňuje zavedení elektronické evidence tržeb, a byl bych také velice rád, kdyby se Ministerstvo financí aktivně podílelo na nové definici politiky investičních pobídek, na které v tuto chvíli pracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, a kde si myslím, že bychom měli ještě během mandátu naší vlády představit nový koncept investičních pobídek, který by reagoval na ty výzvy, které před naší ekonomikou leží. Na závěr mi ještě dovolte, abych poděkoval odcházejícímu ministrovi financí za práci, kterou odvedl při plnění vládního programu v uplynulých více než třech letech, protože se skutečně řadu věcí, které vláda ve svém programu měla, podařilo dotáhnout do konce. Děkuju.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, poprosím právě odcházejícího ministra financí o slovo.

Andrej Babiš, odcházející ministr financí: Takže dobrý večer, dámy a pánové, my jsme informovali pana premiéra o stavu na Ministerstvu financí a myslím, že Ministerstvo financí je ve velice dobré kondici, my skutečně plníme úkoly vlády. My jsme i tento rok ušetřili v rámci státního dluhu 5 miliard korun, abysme mohli tyto peníze použít na navýšení platů u bezpečnostních složek a sociálních služeb a dalších. Předložili jsme do meziresortního řízení návrh rozpočtu. Já myslím, že je to v rámci nějakých koaličních dohod, takže já si myslím, že na Ministerstvu financí funguje velice kvalitní tým. My jsme pana premiéra informovali na úrovni náměstků a já si myslím, že nový ministr financí pan Pilný určitě bude mít velkou podporu mých bývalých kolegů, a já mu samozřejmě přeju, aby se mu dařilo a aby samozřejmě projednal a obhájil ten rozpočet, co nebude jako jednoduché, a hlavně tedy chci poděkovat všem kolegům z Ministerstva financí za to, co odvedli pro náš stát, pro naše daňové poplatníky. A já panu ministrovi držím palce, aby se mu tady na Ministerstvu financí dobře pracovalo.

Martin Ayrer, mluvčí vlády ČR: Děkuji, poprosím nového ministra financí pana Pilného o slovo.

Ivan Pilný, nový ministr financí: Já bych chtěl především poděkovat ještě jednou za důvěru jak panu premiérovi, tak i svému předchůdci, panu bývalému ministru Babišovi. Já jak jsem se mohl alespoň předběžně seznámit s tím týmem, který tady je, tak jsou to opravu lidé, kteří rozumí svému řemeslu, rozumí tomu, co dělají, a je to pro mě samozřejmě obrovská výhoda, stejně jako velká výhoda je pro mě navazovat na skvělou práci svého předchůdce, který tady za sebou zanechal stopu, která je evidentně viditelná, je to stopa, která není mediální, ale je to stopa, která se konkrétně projevuje v číslech. Moji předchůdci vlastně už tady vlastně zmínili řadu priorit, které přede mnou a před mým týmem stojí. Budeme se s nimi muset nějak vyrovnat. Tlak na státní rozpočet pochopitelně narůstá v období těsně před volbami. Takže se s tím budeme muset nějak vypořádat a přiblížit to k realitě. Já samozřejmě, mým úkolem by mělo být nejen vybírat korektně a správně daně, tak jako to dělal můj předchůdce, ale více méně povzbudit ekonomiku, protože to makročíslo, které se tady udává jako procento růstu vůči státnímu, vůči HDP, je  číslo orientační, ale má za sebou celou řadu parametrů, které prostě předurčují, jestli se to podaří nebo ne. A mým úkolem teda samozřejmě je v rámci investic veřejných prostředků podporovat ekonomiku, která je potom zárukou jak vzrůstu udržitelné zaměstnanosti, tak i benefity, které jsou tam potom pro zaměstnance.  Celá řada priorit tady byla zmíněna, já s nimi nemohu než souhlasit, samozřejmě jsou tam další věci, které jsou operativní a které stojí přede mnou jako před ministrem jako velká výzva. Já jsem tu odpovědnost přijal a doufám, že se s ní vyrovnám a že svému předchůdci, který teda odvedl skvělou práci, nic nezkazím. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie