Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 8. 2017 15:49

VIDEO: Premiér Sobotka jednal s jordánským premiérem Al-Mulkim o bezpečnostní a obchodní spolupráci, řešení migrační krize i energetice

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dobrý den, já jsem velice rád, že jsem mohl dnes v Praze přivítat předsedu vlády Jordánského hášimovského království pana Al-Mulkiho. Je to v historii České republiky první návštěva jordánského premiéra u nás. Přítomnost jordánského premiéra si cením zejména proto, že Jordánsko je v současnosti jedním z klíčových partnerů České republiky v regionu Blízkého východu. My oceňujeme fakt, že Jordánsko je jakýmsi ostrovem stability v regionu, který je jinak zmítán válečnými konflikty. V bezprostředním sousedství Jordánska jsou válečné konflikty v Sýrii či v Iráku.

Jsme připraveni Jordánsko podporovat tak, aby i do budoucna zůstalo stabilní zemí a je to také součást politiky, kterou prosazujeme i na půdě Evropské unie. Jordánsko stejně jako Česká republika aktivně pomáhá spojencům v boji proti Islámskému státu a současně je zemí, která poskytla útočiště celé řadě lidí, kteří museli opustit své země právě v důsledku válečného konfliktu. My jsme dnes měli možnost diskutovat s panem premiérem o situaci, kdy se Jordánsko stará o velké množství uprchlíků, kteří na jeho území přišli ze Sýrie, a Česká republika patří mezi země, které dlouhodobě v Jordánsku podporují a také budou v budoucnu podporovat, pokud jde o zlepšování zázemí pro tyto uprchlíky a vytváření infrastruktury ročně vynakládáme zhruba 50.000.000 Kč na přímou podporu a uprchlických táborů v Jordánsku a stejně tak jako Češi a poskytujeme pomoc v rámci programu MEDEVAC, kdy naši lékaři pomáhají stovkám pacientů, ať už jsou to syrští uprchlíci nebo jsou to i jordánští občané, a ujistil jsem sám dnes pana premiéra, že tato pomoc v oblasti MEDEVACů a v oblasti podpory jordánské péče o uprchlíky bude z české strany pokračovat i v příštích letech, protože my jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba, abychom pomáhali stabilizovat země, které jsou v bezprostředním sousedství států, které zmítá konflikt. Diskutovali jsme dnes ale také o bilaterálních vztazích, já jsem velmi rád, že se a velmi dobře obchodní výměna mezi Českou republikou a Jordánskem, jsem také rád, že dnes byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Českou republikou a Jordánskem při rozvoji mírového využívání jaderné energie. Je to dohoda, na které jsme velmi intenzivně v minulosti pracovali, diskutovali jsme také možné projekty v oblasti obrany bezpečnosti a spolupráce obranného průmyslu, ale také i v oblasti vzdělávání. Předpokládám, že vaše rozhovory, které teď ještě za malou chvíli budou pokračovat, se soustředí rovněž na situaci na Blízkém východě, zejména pokud jde o otázku možností a šancí na rekonstrukci Sýrie, rekonstrukci Iráku, na možnosti návratu uprchlíků do jejich zemí v příštích měsících a letech a také na tom, jaké podmínky pro to můžeme jako Česká republika nebo Evropská unie v příštích měsících a letech vytvářet.

Já si velmi vážím toho, že máme takto dobré, těsné česko-jordánské vztahy. Já jsem také sám informoval pana premiéra, že bychom určitě uvítali, pokud by se v budoucnu podařilo Jordánsku otevřít také své zastoupení tady u nás v Praze, takže ještě jednou děkuji za návštěvu v Česku a děkuji za pozitivní rozhovory, které jsme společně měli.

Hani Fawzi Al-Mulki, premiér Jordánska: Děkuji vám, pane premiére, ve jménu Boha milosrdného a děkuji vám za vaše vlídná slova na adresu Jordánska a chtěl bych vyjádřit mé velké potěšení, že se nacházím v této krásné zemi, v tomto krásném městě a chtěl bych vám poděkovat jménem svým a jménem celé delegace za vlídné a pohostinné přijetí.

Rád bych vyjádřil také velké ocenění úrovně vztahů mezi námi v řadě oblastí, ať se jedná o oblast politickou, obchodní, vzdělávací nebo bezpečnostní. Dnes proběhla významná jednání, která se týkají otevření nových oblastí spolupráce mezi námi, hovořili jsme rovněž o vývoji v oblasti Blízkého východu a v oblasti palestinské otázky. Palestinská otázka je základem vyřešení všech problémů, když tato se vyřeší, vyřeší se všechny střety v regionu a pomůže tedy vyřešit i ostatní výzvy. Rád bych potvrdil postoj Jordánska, že je potřeba, abychom podpořili a dál přiměli palestinsko-izraelskou stranu, aby se vrátili k jednacímu stolu a aby se dál pokračovalo v jednání na základně dohody a hranice z roku 1967 a my děkujeme České republice za pomoc v řešení palestinsko-izraelského problému a oceňujeme postoj prezidenta Trumpa. Domníváme se však, že otázka Jeruzaléma je otázka politická a nikoliv bezpečnostní. Hovořili jsme tady s mým přítelem, českým premiérem o otázkách souvisejících se Sýrií a s krizí, která takto dopadá na Jordánsko, kde v současné době žije 1 400 000 uprchlíků v těžkých ekonomických podmínkách, které Jordánsko prožívá, a my jsme přesvědčeni, že syrský problém je třeba vyřešit politicky, nikoliv vojensky a my vyvíjíme maximální úsilí pro návrat stability do Sýrie i regionu. A já musím velice ocenit roli České republiky v poskytování humanitární pomoci, což pomáhá jaksi o trochu odlehčit tu zátěž pro Jordánské království. Další významná témata, o kterých jsme hovořili, že například válka s terorismem a nutnost s terorismem bojovat všemi prostředky vojenskými, ideologickými, politickými, kdy je potřeba nalézt komplexní řešení v boji proti teroristickým organizacím. Jordánsko velice lituje teroristických útoků a obětí, které byly i důsledkem toho, kde byli zranění a zabití při teroristických útocích v Evropě.  Situace v regionu kolem nás je taková složitá, i přesto se podařilo, že Jordánsko je stabilní zemí a sehrává významnou roli při stabilizaci regionu. Jordánsko také klade důraz na reformy politické, ekonomické, společenské i administrativní zlepšení úrovně demokracie a zlepšení života občanů, pro rozvoj hospodářství a vytvoření příznivých podmínek pro investice jak vnitrostátní, tak zahraniční.

V oblasti ekonomické spolupráce a obchodní výměny jsme hovořili o možnostech pro posílení naší spolupráce, kdy Jordánsko využívá výhodnou pozici, kterou mohou čeští podnikatelé využívat, a hovořili jsme tedy o různých oblastech, ve kterých je možné hledat cesty pro spolupráci, a chtěl bych také zdůraznit význam dohody, která byla právě podepsána mezi oběma zeměmi pro mírové využití jaderné energie, a my velice oceňujeme zkušenosti České republiky v tomto odvětví a těšíme se na možnost využití tohoto zdroje energie a rád bych na závěr velice poděkoval panu premiérovi za velice kvalitní, hluboké a přátelské vztahy, jejichž rozvoj, doufáme, bude ku prospěchu oběma zemím. Děkuji.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie