Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 4. 2017 17:21

VIDEO: Premiér Sobotka: Nový ministr Havlíček musí dokončit novelu zákona o elektronických komunikacích a zajistit efektivní čerpání fondů EU

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Hezké dopoledne, dámy a pánové, dnes byl prezidentem republiky jmenován nový ministr průmyslu a obchodu, pan Jiří Havlíček. A já jsem ho před malou chvílí uvedl do funkce, přímo tady na Ministerstvu průmyslu a obchodu, a jsem rád, že jsem mohl po pětatřiceti dnech, tedy po době, kdy jsem byl pověřen, abych vedl Ministerstvo průmyslu a obchodu, předat nelehkou odpovědnost vedení tohoto úřadu, který má velkou šíři kompetencí a samozřejmě také velký význam. Chci připomenout, že průmysl je u nás největší zaměstnavatel, chci připomenout, že Česká republika patří k průmyslovému jádru Evropy, a díky Bohu za to, je to dobře, že jsme zůstali průmyslovým moderním státem, ale čekají nás nové výzvy, nová rizika budoucnosti, český průmysl se na to musí dobře připravit a to je také jedna z velkých odpovědností nového ministra průmyslu a obchodu. Chtěl bych panu Jiřímu Havlíčkovi popřát hodně sil, trpělivosti a také hodně štěstí při výkonu jeho funkce, nemusí se tady na Ministerstvu průmyslu a obchodu ani minutu rozkoukávat, což je samozřejmě výhoda, vzhledem k tomu, že volební období rychlým tempem pádí ke konci, vzhledem k podzimním volbám do Poslanecké sněmovny. Ten čas ale není nikterak krátký na to, aby se ještě nedala udělat spousta práce. Teď jsme měli možnost s novým panem ministrem před malou chvílí ještě hovořit o prioritách, které vidím jako předseda vlády, dovolte mi, abych tady některé z priorit ze svého pohledu předsedy vlády uvedl a zdůraznil.

Za prvé je velmi důležité, abychom velice rychle v Poslanecké sněmovně prosadili zákon o elektronických komunikacích, symbolicky právě dnes je to první bod na programu schůze Poslanecké sněmovny. Tak pevně věřím, že poslanci a poslanecké kluby dodrží to, co slíbili. Že se dneska podaří ten bod projednat, a především, že se podaří zkrátit lhůty pro projednávání tohoto návrhu zákona tak, aby začal co nejdříve platit. Je to důležité pro posílení práv spotřebitelů, je to důležité pro kvalitu a posílení kvality mobilních služeb, pevně věřím, že je to podstatné i pro budoucí snížení cen za mobilní data v naší zemi, a je to především posílení pravomocí Českého telekomunikačního úřadu, který konečně dostane možnost výraznějším způsobem pokutovat operátory, pokud budou postupovat v rozporu s předpisy a pokud nebudou respektovat pravidla pro regulaci trhu v České republice. To je tedy první důležitá priorita, zákon o elektronických komunikacích, zlepšit situaci na trhu  mobilních dat. Druhá důležitá priorita souvisí s tím, že Ministerstvo průmyslu a obchodu je řídícím orgánem Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. V tom operačním programu, to jsou evropské peníze, je k dispozici 120 mld. korun pro podporu podnikání v naší zemi. Pro modernizaci firem, pro investice, pro podporu vědy a výzkumu. Těch 120 mld. korun musíme včas a efektivně vyčerpat. Čili druhá důležitá priorita pro nového pana ministra je zajistit maximálně rychlé čerpání tohoto operačního programu. Tak abychom v letošním roce výrazně pokročili při využití těchto finančních prostředků. Třetí téma již jsem naznačil na začátku. Průmysl, který je u nás v dobré kondici, je tahounem exportu, je tahounem zaměstnanosti, malé, střední průmyslové firmy patří k páteři české ekonomiky, ale my musíme zajistit, že průmysl zvládne budoucí technologické změny. Čeká nás digitalizace průmyslu, čeká nás elektromobilita jako velká výzva pro automobilový průmysl, čeká nás otázka autonomního řízení, jako velká technologická změna v automobilovém průmyslu, jsme velmoc, pokud jde o výrobu součástek do automobilů i pokud jde o výrobu automobilů. Takže očekávám od ministra průmyslu a obchodu, že v oblasti infrastruktury, v oblasti vzdělávání, energetiky, udělá všechno pro to, aby digitalizaci náš průmysl zvládl.  Abychom zůstali na technologické špičce, abychom nezaostávali jako Česká republika. Především, co je důležité, aby ta výroba, co je digitalizována, zůstala v České republice, protože digitalizace vytváří rizika pro další přesun výroby, a my potřebujeme, abychom tady měli tak kvalitní prostředí, tak kvalitní infrastrukturu, tak dobré dodávky elektřiny, že ta digitální výroba zůstane v naší zemi.

Čtvrtá priorita souvisí s onou energetikou. Jak jistě víte, naše vláda se rozhodla začít přípravu výstavby nového bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech. Příprava spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu a já pevně věřím, že pan ministr Havlíček bude věnovat této věci intenzivní pozornost, tak abychom intenzitu výstavby maximálním způsobem zrychlili. Včetně legislativy, včetně podpory Ministerstva životního prostředí, které bude organizovat mezistátní Eiu (EIA) právě pro ten nový blok v Dukovanech. Potřebujeme co nejkratší termíny, potřebujeme zbytečně neztrácet termíny, eventuálně udělat legislativní změny, mimo jiné také dopravní infrastrukturu v okolí jaderné elektrárny v Dukovanech. Protože tu technologii, ten nový reaktor tam bude potřeba nějakým způsobem dovézt. A my také potřebujeme včas a v předstihu dopravu připravit tak, aby vůbec ten blok mohli reálně vybudovat.

Páté veliké téma pro pana ministra Havlíčka je ochrana spotřebitelů. Pod Ministerstvo průmyslu a obchodu spadá Česká obchodní inspekce, to je důležitý nástroj, který má hlídat kvalitu toho, s čím se lidé setkávají, jak z hlediska zboží, tak z hlediska služeb, očekávám, že pan ministr  udělá všechno pro to, aby se ČOI aktivizovala a byla jednoznačně aktivní na podporu spotřebitelů. A šesté téma, které vidím jako důležité, určitě to nejsou všechna témata, ale já jsem vybral alespoň šest bodů, které vidím jako hlavní, tak je změna systému investičních pobídek.

Už byly zahájeny práce na této věci. Co je cílem? Cílem je, abychom poskytovali investiční pobídky pro takové investice, které nám zajistí vyšší přidanou hodnotu. Pro takové investice v Česku, které s sebou přitáhnou výzkum, vývoj a inovace. Pro takové investice, které přitáhnou kvalitní pracovní místa. To znamená, jedním z těch zadání, které má ministr Havlíček, je, ty investiční pobídky by neměly být už soustředěny na množství pracovních míst, ale musí být soustředěny na kvalitu pracovních míst, které tyto investice v České republice přitáhnou a zajistí. Takže to by bylo z mé strany šest hlavních úkolů, které ode mě pan ministr Havlíček dostal, těším se na spolupráci, dneska má první zákon v Poslanecké sněmovně. Ve středu večer se s ním poprvé setkám na jednání vlády, takže pevně věřím, že se mu ve vedení rezortu bude dařit.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí Úřadu vlády ČR: Děkuji panu premiérovi, poprosím nyní pana ministra Havlíčka.

Jiří Havlíček, ministr průmyslu a obchodu: Dobrý den, dámy a pánové, já bych na úvod tohoto mého vyjádření chtěl poděkovat panu premiéru Sobotkovi za to, že vložil do mne tu důvěru, že já jsem ten vhodný kandidát, který může zastávat funkci ministra průmyslu a obchodu. Chtěl bych tady říci, že si toho nesmírně vážím, a chtěl bych za to panu premiérovi velmi poděkovat. Vím, že ten úkol, který je přede mnou, určitě není snadný. Sami jste slyšeli ta témata, ty priority, které jsou přede mnou, před tímto ministerstvem, rozhodně to nebudeme mít jednoduché. Ten křest ohněm začne dnes odpoledne v Poslanecké sněmovně. Já věřím, že budu úspěšný a že se nám podaří novelu zákona o elektronických komunikacích protlačit v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. A že se také podaří zkrátit lhůty na dvacet dní tak, aby ten zákon by tu skutečně mohl platit co možná nejdříve.

Druhou věcí, která souvisí s mými prioritami, já už jsem to zmiňoval při svých předchozích vyjádřeních, tak je dokončit legislativní proces těch zákonů, které již dnes máme v Poslanecké sněmovně, nebo míří do Senátu. To je i případ zákona o urychlení výstavby vysokorychlostního internetu v České republice, ten zákon máme připraven na pátek do Poslanecké sněmovny, kde by mělo proběhnout třetí čtení, a já jsem velmi rád, že včera na konferenci v Hradci Králové, která se zabývala právě otázkou internetu, všechny politické strany, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně, deklarovaly svůj zájem a ochotu tento zákon podpořit. Takže já doufám, že se nám to v ten pátek povede a že zákon ve třetím čtení schválíme a posuneme ho dále v legislativním procesu do Senátu.

Druhou oblastí, ke které bych se chtěl vyjádřit, je téma OKD. Víte, že v těch uplynulých dnech jsme vedli poměrně intenzivní jednání s Ministerstvem financí o tom, abychom dospěli k nějakému řešení, ke kompromisu, které bude dobré pro lidi v Moravskoslezském kraji a které pomůžou Moravskoslezskému kraji. Naším cílem nebyl boj o to, jestli má anebo nemá nabídku podat společnost Prisco nebo společnost Diamo. Naším prvořadým cílem bylo to, aby v podstatě ten útlum těžby, který nepochybně v těch následujících letech v Moravskoslezském kraji bude pokračovat, tak aby byl kontrolovaný, aby byl pozvolný a to, že jsme prosazovali firmu Diamo, státní podnik Diamo, bylo proto, že státní podnik Diamo má v České republice největší zkušenosti s tímto druhem hornictví. Jsem rád, že se nám podařilo dospět s Ministerstvem financí k určitému kompromisu, a pevně věřím, že ten kompromis potvrdí vláda na svém jednání, tak aby mohla být podána nabídka ze strany státu v rámci insolvenčního řízení.

Třetí oblastí, kterou bych chtěl zmínit, je, my jsme v pátek minulý týden oznámili proces ustanovení nové Rady energetického úřadu. Oslovili jsme tímto veřejně všechny potencionální zájemce, kteří mají zájem podílet se na činnosti nově vznikající Rady energetického úřadu, aby nám zaslali své životopisy, tak aby ministerstvo mělo co možná největší okruh odborníků, kteří jsou schopni a mohou podle zákonných podmínek tuto funkci zastávat. Takže předpokládám, že ten harmonogram bude následující, do konce dubna nám potencionální zájemci mohou zasílat své podklady, pak Ministerstvo průmyslu a obchodu provede vyhodnocení, a následně, tak jak jsem avizoval na konci května, na začátku června předloží vládě svůj návrh na   jmenování členů nové Rady Energetického regulačního úřadu.

Další oblast, které bych se chtěl věnovat, a už to tady naznačil pan premiér, je oblast modernizace ekonomiky. A s tím také volně souvisí to, co jste zmínil, a to je otázka urychlení čerpání prostředků Evropské unie v rámci našeho Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Já jsem připraven podniknout řadu opaření tak, aby se ten proces skutečně významně urychlil, my už jsme s tím začali v těch uplynulých čtrnácti dnech, a věřím, že budeme pokračovat dále. Jsou to prostředky, které slouží k tomu, aby se modernizovala ekonomika, aby se mnohem více zapojila oblast výzkumu, vývoje, inovací. Aby česká ekonomika byla více tažena novými technologiemi a inovacemi. To je náš cíl a to chceme do budoucna změnit a prosadit a zde se připojuji k výzvě v rámci automobilového průmyslu, která byla uskutečněna v únoru na kolokviu v Mladé Boleslavi.

Rozhodně bych se chtěl věnovat těm výzvám, které stojí před českým automobilovým průmyslem, je to otázka elektromobility a další výzvy, tak aby náš automobilový průmysl, který je páteří průmyslu v České republice, tímto novým obdobím prošel bez úhony a abychom se posunuli zase o kus dále.

Další oblastí, které se budu věnovat, je otázka ochrany spotřebitele, pan premiér už tady zmínil, že pod Ministerstvo obchodu spadá Česká obchodní inspekce. My v současné době máme v Poslanecké sněmovně zákon, novelu zákona o České obchodní inspekci, která by měla přinést v určitých momentech posílení pravomocí České obchodní inspekce, doufám, že se nám podaří ten legislativní proces tohoto zákona dotáhnout co nejdříve, a počítám také, že bych se v nejbližších dnech potkal s vedením České obchodní inspekce. A pokusili bychom se ještě více zapracovat na té otázce modernizace ČOIky, tak aby měla dostatečné zdroje na modernizaci svých postupů, na nové přístroje. To všechno je potřeba, abychom v těch následujících měsících udělali.

Poslední oblastí, jistě však ne úplně poslední, protože ten záběr Ministerstva průmyslu a obchodu je opravdu velmi široký. Ale jednou z důležitých oblastí, kterou bych chtěl taky uchopit, je také otázka surovinové politiky a nových nerostů pro hi-tech odvětví. To jsou věci, kterými se budu chtít v těch následujících měsících také zabývat, takže tolik asi na úvod ode mne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie