Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 1. 2018 12:29

VIDEO: Vláda Andreje Babiše podala demisi a přijala novelu insolvenčního zákona

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Dobrý den, my budeme spěchat, protože v devět začíná ve sněmovně Dublin. Takže velice stručně. My jsme hlavně projednali demisi. Tzn., vláda odsouhlasila demisi a já požádám o termín u pana prezidenta, abych tu demisi předal osobně.

Co se týká bodů dnešní vlády, určitě to okomentuje pan kolega Pelikán. Důležitý byl ten návrh ohledně celostátního referenda, kde jsme vlastně zaujali neutrální stanovisko. S tím, že naše představa je, že to kvoórum v rámci zákona, by mělo být asi 10 %, tak jak je to například ve Francii nebo teďka čerstvě v Rakousku.  Tzn., u nás by to bylo kolem asi 800 000 lidí, že by tam samozřejmě neměla být předmětem referenda témata, jako hlavně naše zahraniční závazky.

K tomu návrhu poslanců ohledně vlastně stanoviska k ideologiím, tam jsme taky zaujali neutrální stanovisko.

Koncepce vodní dopravy; o tom se tady mluví dvacet let. Splavnost Labe na Děčínsku, tak tam jsme vlastně odsouhlasili alternativu A. Ostatní body tady okomentují kolegové.

Robert Pelikán, ministr spravedlnosti: Já jsem předložil a vláda schválila dva moje body, technicky tedy čtyři, ale ve skutečnosti obsahuje dva.

První, oddlužovací novela; tzn. rozšíření možnosti oddlužení i na ty, kteří k tomu dnes přístup nemají, od čehož si slibujeme, že ty lidi, kteří jsou motivovaní, chtějí, tak se budou moci vrátit normálně do ekonomiky a místo, abychom jim my posílali dávky, tak oni budou státu posílat daně. Není to, prosím, žádná dluhová amnestie, je to nabídka, aby ten člověk sedm let platil všechno, co vydělá a odevzdal svůj majetek svým věřitelům, a pokud to udělá, tak se mu smaže zbytek dluhů, které po těch sedmi letech zůstanou.

Druhá věc, která byla schválená, je nová úprava znalců a tlumočníků. Dnes máme přes padesát let starý zákon, který absolutně neodpovídá podmínkám tržní ekonomiky. Výsledek vidíte všichni sami. Výsledek je takový, že máme znalecký posudek, na který dnes není spolehnutí, a bylo načase v tom, nebo je načase, v tom udělat pořádek. Takže opět zákon, který jsem již v minulém volebním období připravil, ale uvízl ve sněmovně, tak se vrací do hry. Mám z toho velkou radost. Pokud jde o stanoviska k poslaneckým návrhům, tak to už pan premiér asi všechno důležité řekl.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Dámy a pánové, jenom krátce z mé strany. Vláda se rozhodla, že se Česká republika nepřipojí k žalobě Polska proti rozhodnutí týkající se tzv. BATů, neboli nejlepších dostupných technik pro velká spalovací zařízení. Ten důvod je nabíledni. Samozřejmě to rozhodnutí také znamená, že se, že se vlastně nepřipojíme k nějaké snaze o to ty limity zmírnit. My navíc jsme přesvědčeni, že ta žaloba nemá příliš naději na úspěch ani z toho právního pohledu. Ale klíčový je i ten ekologický aspekt.

Pan premiér hovořil o té vodní dopravě, tam to je ta varianta A, což ale víte, protože znáte ty materiály. Varianta A znamená, že vláda upřednostnila veřejný zájem na podpoře vodní dopravy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie