Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2017 15:27

VIDEO: Vláda podpořila zákon o sociálním bydlení i novelu telekomunikačního zákona

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Dnes zasedala vláda a musím říct, že schválila některé velmi důležité zákony, které se mohou, pevně věřím, že pozitivně, dotknout velkého množství občanů České republiky. Takže já bych se rád u nich na začátku svého vystoupení zastavil.

Jsem velice rád, že naše vláda je první vládou v historii České republiky, které se podařilo dotáhnout do konce přípravu návrhu zákona o sociálním bydlení. V naší zemi bylo nejprve regulované nájemné, pak došlo k deregulaci nájemného, na tu deregulaci nájemného stát tehdy reagoval tím, že vytvořil dvě sociální dávky, které měly kompenzovat deregulaci nájemného, zvyšování nájemného lidem, kteří mají nižší příjmy, ale bohužel pak to snažení ustrnulo a byť se dlouhou dobu, roky, diskutovalo o tom, že by měl být zákon o sociálním bydlení, že bychom se měli zařadit mezi civilizované země, které mají zákon o sociálním bydlení, tak bohužel v minulosti se Česká republika nikdy mezi tyhle civilizované země nezařadila. Přitom máme zkušenost ze zemí, jako je Německo, Rakousko a další, kde prostě existují propracované systémy sociálního bydlení v koordinaci států a obcí, že se daří tu situaci lidí, kteří mají problém se zajištěním bydlení, řešit mnohem lépe než u nás. Já chci poděkovat paní ministryni Marksové, že se nenechala odradit, že se nenechala znechutit různými tlaky, protitlaky a myslím si, že je to velký úspěch, že se jí dnes podařilo dosáhnout toho, že zákon o sociálním bydlení byl dnes na jednání vlády schválen. Vláda ho schválila ještě v tom reálném březnovém pásmu, které jsem před nějakou dobou označil jako poslední možnost pro předkládání vládních návrhů zákonů do Poslanecké sněmovny, takže ten návrh dnes tedy vláda schválila. Myslím, že jsme tím splnili jeden z důležitých závazků, který byl zmíněn v koaliční smlouvě i v Programovém prohlášení vlády. A já jsem především přesvědčen o tom, že musíme udělat všechno pro to, aby ten návrh zákona byl ještě schválen do konce volebního období v Poslanecké sněmovně. Doufám, že se to povede a doufám také, že tento zákon reálně pomůže lidem, kteří mají problém se zajištěním svých bytových potřeb, a nejde jenom o lidi, kteří trpí nějakým sociálním vyloučením, ale samozřejmě také o lidi, kteří mají zdravotní postižení, jde o osamocené seniory, jde třeba o rodiny s dětmi, na všechny tyto lidi chceme v rámci zákona o sociálním bydlení myslet. Takže ještě jednou gratulace paní ministryni Marksové a přeji jí hodně sil, trpělivosti, při prosazování návrhu v Parlamentu. Nebude to mít určitě jednoduché.
Druhý zákon, který bych chtěl zmínit, je zákon o elektronických komunikacích. Víte, že to je novela, kterou jsem si vzal jako svoji osobní prioritu i v souvislosti s tím, že jsem dočasně pověřen tím, abych vedl Ministerstvo průmyslu a obchodu. Chtěl bych vás informovat o tom, že dnes tato novela byla vládou schválena, byla schválena i včetně těch důležitých opatření, které se týkají zlepšení práv spotřebitelů, a byla schválena včetně těch důležitých návrhů, které zvyšují pravomoci Českého telekomunikačního úřadu. Pokračujeme tedy v tom procesu, na jehož konci by měli být spotřebitelé, kteří budou mít větší možnost vybírat si, na jehož konci bude ČTÚ, které bude mít větší pravomoci, a já pevně věřím, že tento koncentrovaný tlak povede také k tomu, že mobilní operátoři budou donuceni zlepšit své nabídky zejména v té oblasti mobilních dat, kde ta cenová situace a ta cenová relace není pro naše občany příznivá. Chci připomenout, že tento návrh zákona, který jsme schválili, zrychlí přechod klienta k jinému operátorovi, je zde zavedena povinnost operátora vypořádat žádost do deseti dnů, je zde právo odstoupit pro klienta, odstoupit od smlouvy v případě zhoršení podmínek ze strany operátora. No, a pokud jde o zvýšení pravomocí ČTÚ, jde zejména o to, že ČTÚ bude mít poprvé možnost ze zákona ukládat pokuty procentem z obratu. Což je skutečně zásadní věc, protože do této chvíle ty maximální pokuty byly limitovány tuším částkou dvacet milionů korun.  A když porovnáte potenciální pokutu dvacet milionů korun pro mobilní operátory, kteří mají obrat v miliardách, tak samozřejmě, zisky v miliardách, tak je to samozřejmě něco, co bylo pro ně do značné míry zanedbatelné riziko. Tím, že ČTÚ bude mít tyto pravomoci, tak já pevně věřím, že se bude moci také tento úřad více zastávat spotřebitelů a více aktivně vstupovat do té situace na našem mobilním trhu, protože vláda tady přímé pravomoci nemá, ty přímé pravomoci má ČTÚ a my chceme ČTÚ pomoci právě změnou zákona o elektronických komunikacích. Já jsem se dohodl s parlamentními stranami, ten zákon by měl být tedy projednán rychleji, než je obvyklé, dohodli jsme se na tom, že by se lhůty pro jeho projednávání zkrátily zhruba na dvacet dnů. Dohodli jsme se také na tom, že tento bod bude prvním bodem na dubnové schůzi Poslanecké sněmovny, takže tím, že vláda dnes ten návrh schválila, tak si myslím, že pro to připravila dobré předpoklady a platí, že chci, abychom tento zákon schválili ještě do konce volebního období, a doufám, že na to ještě máme dostatek času. Čili druhé téma, které jsem chtěl zmínit.

Třetí téma, které bych chtěl ještě připomenout. My jsme se dnes na jednání vlády také věnovali problematice dvojí kvality potravin v návaznosti na dvě události. Jednak v návaznosti na ten, na tu schůzku zemí V4, jednak tedy taky v návaznosti na jednání ministrů zemědělství. Já musím říci, že mám velkou radost, že ta schůzka V4 se ukázala jako velmi efektivní, protože v okamžiku, po letech debat, po letech debat, kdy to téma otvírala poslankyně Sehnalová, kdy to téma následně otevíral i náš ministr zemědělství Jurečka, komise se tvářila, že ten problém neexistuje, tak po schůzce V4  ve Varšavě konečně dochází k průlomu a v reakci na iniciativu V4 se do celé věci tedy vložila komisařka Jourová s příslibem, že si téma dvojí kvality potravin vezme za své. To znamená, zdá se, že je zde první reálná reakce ze strany Evropské komise a my samozřejmě jako Česko budeme dělat všechno pro to, abychom podpořili všechny aktivity, které na evropské úrovni povedou k tomu, že zmizí ten problém dvojí kvality potravin, je prostě nepřijatelné, aby výrobek, který je od stejného výrobce, prodává se pod stejnou značkou, má úplně stejný obal, tak byl prodáván jako méně kvalitní v části Evropy, zejména tedy u nás, na Slovensku, v Maďarsku nebo v dalších zemích, a byl prodáván s kvalitnějším složením v zemích, jako je třeba Německo nebo Rakousko. Takže mám radost z toho, že věci jdou konečně správným směrem. Pan ministr Jurečka má tedy za úkol, aby zrealizoval výzkum, který se bude kvalitou, dvojí kvalitou zabývat. Předpokládáme, že v květnu letošního roku bychom měli mít k dispozici výsledky tohoto výzkumu.

Poslední téma, o kterém bych rád informoval... Vláda dnes schválila můj mandát na jednání Evropské rady, které se uskuteční zítra. To jednání Evropské rady se bude zabývat hospodářskými otázkami, bude se zabývat vnější bezpečností, migrací a také zahraniční politikou. Prioritou Čechů je nepochybně to, abychom zajistili dobré fungování vnitřního trhu, to znamená dokončit vnitřní trh, zajistit dobrou obchodní politiku Evropské unie vůči ostatním uskupením v rámci světa, protože to co my potřebujeme, je vyvážet naše zboží a služby, potřebujeme, aby dobře fungoval trh Evropské unie, ale potřebujeme také z Evropy ty věci vyvážet do Asie a do dalších oblastí. I tam je důležité, aby Evropa nám vytvářela dobré podmínky. Samozřejmě vážným tématem bude také rozhodnutí, kdo bude stát nadále v čele Evropské rady. Ta pozice České republiky je před jednáním jasná, Česká republika je připravena podpořit Donalda Tuska na další funkční období. To znamená, jsme připraveni podpořit pokračování jeho práce v čele Evropské rady. Ty důvody jsou jednoznačné. Za prvé je to reprezentant našeho regionu, pochází ze země V4, pochází z nové členské země Evropské unie, je to člověk, který zná dobře, jak to tady vypadalo, jak to tady dneska vypadá, jaké máme reálné problémy. To je první důvod a za druhé je to člověk, který České republice pomáhal v těch uplynulých dvou letech. My jsme se na něj mohli obracet, pokud jsme měli nějaké problémy, a jeho reakce vůči nám byla vstřícná, takže nevidíme důvod, proč dělat personální změnu v čele Evropské rady, zejména z pohledu zájmů celého našeho regionu, nejenom České republiky jako takové. To je vše, děkuju.

 

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí: Vážené dámy, vážení pánové, já jsem taky velice ráda, že dnes vláda schválila návrh zákona o sociálním bydlení, a to v té podobě, jakou jsem vám předkládala já. Zároveň já chci moc poděkovat všem kolegům a kolegyním, kteří se s ní vlastně více, kteří na něm více než dva roky pracovali, protože ta práce byla velice náročná, jednotliví účastníci těch jednání třeba měnili v průběhu času své názory a ten návrh se vlastně neustále nějak přizpůsoboval. Ten návrh tak jak dnes vypadá, je výsledkem velkého množství kompromisů, protože zjevně v této zemi na sociální bydlení jsou velmi různorodé názory, ale právě proto, že je kompromisní, tak se domnívám, že má šanci vyjít v nějaké rozumné podobě i z Poslanecké sněmovny. A pro občany a občanky této země je určitě nesmírně důležité, aby začal platit. Jak už tady řekl pan premiér, Česká republika by se tím konečně zařadila do skupiny těch civilizovaných zemí, které ten zákon mají, a já vlastně nevím, kdo v Evropě ho ještě nemá. To, co je podstatné, že v tom původním znění, jak jsem předkládala já, bylo navrženo, aby ten systém toho veřejného dostupného bydlení byl určen širší skupině lidí. To znamená nejenom těm sociálně nejslabším z ubytoven, kde počítáme s tím, že když tito lidé dostanou normální byt, tak to dostanou jenom za podmínky, že budou muset spolupracovat s nějakým sociálním pracovníkem. Ale ten zákon, nebo tedy sociální bydlení podle této verze je určeno právě i dalšímu okruhu lidí, jako jsou třeba senioři nebo ovdovělé seniorky, samoživitelky s dětmi nebo třeba děti, které opouštějí dětský domov, zdravotně postižení, prostě lidé, kteří jenom nemají těmi svými příjmy na normální nájem a nestačí jim často ani ty dávky. Nicméně nepotřebují k tomu bydlení žádnou sociální práci, ale potřebují prostě jenom důstojně bydlet. A my máme k dispozici studie, jak třeba jenom to důstojné bydlení ovlivňuje pozitivně, nebo tedy negativně, pokud není k dispozici, děti. Protože ve špatných bytových podmínkách bydlí relativně velké množství dětí a u těch dětí to prostě ovlivňuje třeba jejich schopnost dobře se učit ve škole, dělat domácí úkoly, ovlivňuje to obrovskou spoustu věcí. A já tedy věřím, že v Poslanecké sněmovně bude vůle tento zákon projednat a projednat ho tak, že jak jsem řekla, že v této zemi začne platit, jinak je tam opravdu několik let na náběh tohoto zákona. Další velkou změnou je také, že se ze dvou sociálních dávek na bydlení stane jedna. A pořád počítáme s tím, že část lidí bude jako dnes bydlet tam, kde bydlí, a prostě jenom bude dostávat na bydlení dávku. Nicméně v budoucnu, jak se bude postupně budovat ten bytový fond, tak vlastně čím více lidí bude bydlet v tom veřejném bydlení, tak tím více ten stát v budoucnu na těch sociálních dávkách ušetří, proto je ten systém, tak jak běží teď, je opravdu si myslím zbytečně drahý a ne úplně efektivní. A ještě bych ráda se zmínila o té podmínce dobrovolnosti obcí, protože samozřejmě původně v návrhu byla, bylo zavedení plošné povinnosti pro obce systém sociálního bydlení zavést. To tam tedy na základě připomínek obcí bylo odstraněno. Nicméně dnes ta obec, která do toho systému vstoupí, tak bude motivována tím, že na to dostane finanční prostředky, a to jak na případnou výstavbu nových bytů nebo na rekonstrukci a úpravu bytového fondu, ale také právě na tu sociální práci, protože účelem tohoto zákona je také ukončit byznys s chudobou, nedopustit vznik nějakých nových ghett, a samozřejmě v ideálním případě zase postupně během let ta stávající ghetta přinejmenším zmenšit, když ne některá třeba úplně odstranit. Tak děkuji za pozornost. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie