Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 4. 2017 8:10

VIDEO: Vláda přidá krajům peníze na platy řidičů, schválila také podání návrhu na odkup akcií OKD

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, už je tady skoro půlnoc, ale vládě se podařilo projednat dnešní agendu, která věru nebyla úplně jednoduchá, takže o některých bodech jsme diskutovali o něco déle. Chtěl bych vás informovat, o některých důležitých bodech. Vláda dnes učinila jedno významné personální rozhodnutí. Na můj návrh schválila do pozice kKoordinátora digitální agendy, pana Ondřeje Malého, který dříve působil v Rradě Ččeského telekomunikačního úřadu. Ve funkci pan Malý nahradí Tomáše Prouzu, který skončil na koncie března jako digitální koordinátor. Já8 jsem rád, že se podařilo velmi rychle tuto pozici obsadit, protože popravdě řečeno, už na mě naléhají zástupci průmyslu, i zástupci sociálních odborů zaměstnavatelů, zajímají se o to, jak intenzivně budeme dál pracovat na modernizaci, informatizaci. Myslím, že mezi hlavními úkoly pana Malého bude pokračovat v přípravě na tu velkou technologickou změnu, která v oblasti digitalizace čeká český průmysl, ale samozřejmě také podpořit veškeré snahy o e-goverment , to znamená elektronizaci státní správy. Já bych byl rád, aby naše vláda ještě v těch příštích měsících udělala maximum pro to, abychom právě v oblasti elektronické komunikace mezi občanem a státem, výrazně pokročili. Takže pan Ondřej Malý se může pustit do práce.

Druhá věc. Jsem velmi rád, že vláda dnes schválila návrh zákona, který jsem předkládal společně s ředitelem NBÚ panem Langem. A to, aby byla posílena kapacita expertů Národního bezpečnostního úřadu. Vláda schválila tento záměr. NBÚ bude moci přijmout dvacet expertů, kteří budou poskytovat metodickou podporu těm, kteří mají ze zákona právo se na NBÚ obrátit. Já to vidím důležité zejména z pohledu veřejného sektoru. Já se snažím, aby NBÚ stále intenzivněji komunikovalo se zástupci veřejných institucí, tak, abychom postupně posilovali úroveň ochrany, proti kybernetickým útokům. Já jsem chtěl říci potencionálním kybernetickým útokům, ale my dnes žijeme ve světě, kdy kybernetické útoky patří bohužel do reality, a je důležité, aby ta kapacita státu, aby se posilovala a schopnost státu odolávat kybernetickým útokům se zvyšovala. Dnes proto vláda udělala významný krok, já děkuji vládě, že se to podařilo, toto rozhodnutí učinit. A předpokládám, že ředitel NBÚ dnes odcházel z jednání vlády spokojený.

Chci přivítat fakt, že vláda dnes po diskuzi, která nebyla vůbec jednoduchá, se rozhodla, že stát tady prostřednictvím státem kontrolované společnosti Prisco , podá v průběhu insolvenčtního řízení, týkajícího se OKD závazné uzavření smlouvy o převodu akcií. Čili vláda dnes dala tomuto kroku společnosti Prisco zelenou. Já chci ocenit fakt, že se podařilo dosáhnout dohody mezi Mministerstvem průmyslu obchodu a mezi Mministerstvem financí, které tento materiál do vlády předkládalo. A já jsem přesvědčen o tom, že jenom angažmá státu, může zajistit další činnosti důlních závodů společnosti OKD.  Tak aby byl zajištěn postupný, řízený a především sociálně přijatelný útlum v příštích letech činnosti OKD. Čili jsem rád, že vláda se nakonec rozhodla, že stát tuto nabídku podá a myslím, že je to dobrá a důležitá zpráva pro celý Moravskoslezský kraj.

A poslední téma, které bych chtěl zmínit, se týká návrhu, který jsem dnes na jednání vlády předložil. Já jsem po opakovaném jednání, které jsem měl, s Asociací krajů, navrhl vládě, aby vláda rezervovala částku 420 milionů korun pro to, abychom krajům mohli pomoci v souvislosti s přijetím nařízení vlády o navýšení mezd řidičům linkových autobusů. Já jsem rád, že vláda dnes souhlasila s tím, že ve všeobecné pokladní správě, konkrétně tedy ve vládní rozpočtové rezervě, zarezervujeme částku maximálně 420 milionů korun a následně budeme jednat s kraji o tom, jakou formou jim tuto pomoc poskytneme. Současně vláda požádala paní ministryni Marksovou, aby do 30. května informovala o proběhlých kontrolách dodržování pracovně právních předpisů včetně dodržení onoho vládního nařízení, ve kterém jsme schválili, navýšení mezd řidičů. Já předpokládám, že se tento týden sejdu v pátek s předsedkyní Asociace krajů, s paní Vildumetzovou. Požádám jií, aby kraje vytvořilyi tým, který začne s vládou jednat o tom, jakou formou bychom krajům mohli poskytnout pomoc, tak, aby to krajům co nejvíce pomohlo v jejich situaci. Aby to samozřejmě bylo v souladu se všemi zákony a předpisy České republiky. A v tuto chvíli tedy, ve vládní rozpočtové rezervě je pro tento účel alokováno maximálně 420 mil. kKorun. Tolik z mé strany vše. Děkuji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vVlády ČR: Děkuji panu premiérovi a poprosím nyní paní ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou.

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí: Dobrý večer, vážené dámy a vážení pánové. Vláda dnes konečně schválila návrh na rozlišení sazeb odvodů na sociální pojištění pro rodiny se dvěma, třemi, čtyřmi a více dětmi. A tento návrh jsme předkládali proto, abychom ještě více zohlednili ty rodiny, které pracují. Kde alespoň jeden ten rodič pracuje, které mají děti. A je to tedy ta konečná podoba tak, že ti, kteří nemají žádné dítě nebo mají jedno nezaopatřené dítě, tak tam ty odvody jsou stejné jako dneska, to znamená, že ve výši 6, 5 %. Rodiny se dvěma nezaopatřenými dětmi budou odvádět jenom pět procent a se třemi dětmi jen 2, 5 %. A od čtyř dětí výš 0 %. Bavíme se o tom, že to bude po tu dobu, kdy jsou ty děti nezaopatřené, a zároveň tuto slevu bude moci uplatnit jen jeden rodič. Je to stejné jako u slev daňových. A ten celkový náklad, respektive výpadek příjmů do státního rozpočtu, je vyčíslen asi na 3, 8 mld. rRočně.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vVlády ČR: Děkuji paní ministryni a poprosím pana ministra průmyslu a obchodu, pana Jiřího Havlíčka.

Jiří Havlíček, ministr průmyslu a obchodu: Dobrý večer, dámy a pánové, já bych navázal na pana premiéra a chtěl bych krátce okomentovat výsledek jednání vlády ohledně bodu, který se týká OKD. Já bych rád sdělil to, že jsem přivítal, že se zdařila dohoda, kterou uzavřelo Mministerstvo průmyslu a obchodu s Mministerstvem financí ohledně postupu státu ve věci převzetí OKD, respektive podání nabídky na převzetí akcií nově vznikající společnosti, nové OKD. Já8 si myslím, že je to dobrá zpráva, že je to nejlepší řešení pro Moravskoslezský kraj a lidi, kteří v tomto regionu žijí. Myslím, že je nutné zdůraznit, že naším cílem od počátku bylo, aby ten útlum hornictví, který je v Moravskoslezském kraji nevyhnutelný, postupoval koordinovaně a aby ty dopady, na kraj a na lidi, kteří v něm žijí, aby byl prostě, pokud co nejmenší a postupný.  Chtěl bych také připomenout, že Mministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s dalšími resorty, se problematikou OKD zabývá více než dva roky, za tu dobu, se nám podařilo iniciovat a prosadit řadu opatření, dovolte mi zmínit některá z nich. Ať už jde o schválení restrukturalizačního příspěvku pro propouštěné horníky, ve společnosti OKD, který  byl schválen v červnu loňského roku. Tyto příspěvky byly již v loňském roce zahájena jejich výplata tak, jak postupně OKD některé zaměstnance propouštělo. V tuto chvíli, respektive v loňském roce pobíralo restrukturalizační příspěvky 218 bývalých zaměstnanců OKD. Ta částka, která byla v loňském roce vyplacena, činí 7, 3 milionů korun. V současné době bez započítání odcházejících zaměstnanců z dolu Paskov tak Diamo eviduje více než 440 žádostí o tento restrukturalizační příspěvek a předpokládáme, že tak, jak budou odcházet zaměstnanci z dolu Paskov, tak ten počet by měl být v letošním roce ccairka 900 žadatelů o tento restrukturalizační příspěvek. Druhé opatření, které bych rád také připomenul, vláda v loňském roce schválila a následně prosadila v Pparlamentu, dřívější odchody do důchodu pro horníky, kteří pracovali v dolech. Toto bylo jedno z dalších opatření, které přispělo k situaci, k tomu postupnému útlumu a zmírňování sociálních dopadů pro horníky a propouštěné zaměstnance bývalého OKD. Pokud jde o to dnešní usnesení, které přijala vláda, chtěl bych potvrdit to, že státní podnik Diamo, jeho role byla jednoznačně definována v tomto usnesení vlády, tedy, že se bude podílet na útlumu a technické likvidaci jednotlivých šachet tak, jak postupně budou uzavírány. Ještě jednu součást tohoto usnesení, tohoto kompromisu, mezi Mministerstvem financí a Mministerstvem obchodu, bych rád zmínil, a to je otázka Bbáňské záchranné služby, která bude v následujících měsících převedena na státní podnik Diamo a bude tak pod plnou kontrolou státu. Takže tolik asi ode mě. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie