Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 1. 2012 13:27

Premiér specialistům: V Afghánistánu riskujete, abychom žili bezpečněji

Předseda vlády Petr Nečas se zúčastnil slavnostního nástupu Úkolového uskupení speciálních sil ISAF v Prostějově.

Tato speciální jednotka během svého půlročního působení provedla téměř 150 operací, jejichž prostřednictvím byla výrazně narušena činnost nepřítele v klíčových oblastech provincie Nangarhar.Premiér specialistům: V Afghánistánu riskujete, abychom žili bezpečněji

Projev premiéra na slavnostním nástupu Úkolového uskupení speciálních sil ISAF v Prostějově

Vážené dámy a pánové, vážení hosté, vojáci!

Je mi ctí vás touto formou pozdravit. Jsem rád, že mohu vám, vojákům, osobně vzdát úctu a vyslovit díky za vaši práci.

Situace je z vojenského hlediska, naštěstí, v současné době klidnější než v minulém století. Globální konflikt nám nehrozí, přesto stále, bohužel, existují ohniska neklidu v různých částech naší planety.

V některých zemích, jako je Severní Korea nebo Írán, stále vládnou nevyzpytatelné a nedemokratické režimy. Jiné země jsou baštou terorismu a extremismu, které patří v tomto století mezi největší civilizační hrozby.

Proto úsilí mezinárodního společenství chránit svobodu, šířit stabilitu a bojovat proti terorismu a extremismu nesmí polevit.

Svět je propojený, nežijeme ve vzduchoprázdnu. Naši vojáci nepůsobí v nebezpečných teritoriích jen proto, že jsme součástí spojeneckých sil a je to od nás očekáváno, ale především proto, že čelí civilizačním hrozbám kvůli ochraně občanů České republiky.

Tím, že se vystavujete riziku v těchto zemích, snižujete riziko těchto hrozeb pro naše spoluobčany na našem území. Proto je vaše angažmá v tak náročných teritoriích, jako je Afghánistán, mimořádně významné a zaslouží ocenění.

Proto si já nejen jako předseda vlády, ale i jako občan České republiky nesmírně cením vaší osobní statečnosti.

Afghánistán je dnes těžištěm působení spojenců v mezinárodních misích. Je nejen největším útočištěm teroristů Al-Kájdy a spřízněných skupin, ale zároveň největším světovým producentem opia. Jeho prodej financuje teroristické hnutí.

Naši vojáci se v těchto komplikovaných podmínkách nejen účastní bojových operací, ale zároveň se zaměřují na rekonstrukci země a výcvik bezpečnostních složek. Nejlepší strategie je pomoci Afgháncům, aby si dokázali zajistit bezpečnost sami.

Úkolové uskupení speciálních sil ISAF provádělo celé spektrum operací, jako je speciální průzkum, úderné akce významně narušující činnost povstaleckých a kriminálních organizací a vojenskou asistenci. To vše bylo vedeno s cílem podporovat úsilí koaličních sil a legitimní afghánské vlády chránit obyvatelstvo a připravovat podmínky k převzetí zodpovědnosti za bezpečnost země afghánskými bezpečnostními silami.

Během svého půlročního působení provedla první rotace Úkolového uskupení speciálních sil ISAF téměř 150 operací, jejichž prostřednictvím výrazně narušila činnost nepřítele v klíčových oblastech provincie Nangarhar, vybudovala speciální jednotku Afghánské národní policie, přispěla k bezpečnosti obyvatel provincie a pomohla vytvořit podmínky pro předání zodpovědnosti za bezpečnost afghánským partnerům.

Rychlost, spolehlivost a kvalita plnění operačního úkolu získaly vojákům 601. skupiny speciálních sil úctu mezi koaličními silami, v komunitě speciálních sil ISAF, ale také mezi představiteli afghánské vlády a bezpečnostních složek v provincii Nangarhar.

Úkolové uskupení speciálních sil ISAF tak navázalo na tradici působení všech předchozích misí 601. skupiny speciálních sil a na vynikající pověst našich jednotek mezi spojenci. Jsem přesvědčen, že jste si počínali přesně v duchu hesla „Pomoc a spolupráce“, jak je vepsáno na logu ISAF v perštině.

Chci vás požádat, abyste své zkušenosti s nelehkým bojem a často spíše mravenčí prací pro šíření svobody předávali dál, a to nejen svým následovníkům, ale i veřejnosti. A já vám mohu za celou vládu i sám za sebe slíbit, že můžete nadále počítat s naší podporou. Děkuji za pozornost a přeji hodně osobních úspěchů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X