Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

12. 11. 2012 12:23

Projev předsedy vlády ČR Petra Nečase před Parlamentním shromážděním NATO, Praha 12. listopadu 2012

Vážení hosté, dámy a pánové,

je mi velkou ctí setkat se s Vámi na tomto shromáždění. Nejdříve mi dovolte poděkovat Vám, zástupcům národních parlamentů, za hojnou účast na tomto pražském setkání.

Osobně jsem velmi potěšen, že Česká republika může letos hostit Vaše zasedání. Činnost Parlamentního shromáždění NATO a mezinárodní parlamentní spolupráci obecně považujeme za velmi důležitou a nezastupitelnou. Dobrý vztah exekutivy a zákonodárných sborů totiž vnímáme jako nedělitelný komponent zajištění stabilního bezpečnostního prostředí na národní i mezinárodní úrovni.

Projev předsedy vlády ČR Petra Nečase před Parlamentním shromážděním NATO, Praha 12. listopadu 2012 Vaše vstupy do tvorby bezpečnostní politiky nemají jen podobu schvalování obranných rozpočtů a rozhodování o vysílání ozbrojených sil do zahraničí. Zákonodárci také zvyšují povědomí o bezpečnostních otázkách prostřednictvím kritické diskuse vedené jak ve formátu, v němž jste se sešli zde, tak diskuse v národních parlamentech.

Parlamenty těmito aktivitami přispívají k širšímu celospolečenskému přijetí myšlenek kolektivní bezpečnosti a k propagaci dobrého jména Severoatlantické aliance. Bez takovéhoto obecnějšího porozumění ve společnosti by byla funkční společná obrana nemyslitelná.

Je evidentní, že v době ekonomických problémů a rozpočtových škrtů je pro Alianci hlavním tématem udržení úrovně ambicí a obranných schopností. Z hlediska ČR tento problém vnímáme jako velmi palčivý a jsme si vědomi vlastních úkolů, jež musíme splnit, abychom zůstali kredibilním členem Aliance. Nicméně hlavní a urgentní prioritou české vlády je stabilizace našich veřejných financí. Fiskální nestabilita by ve svém důsledku totiž znamenala možná i výraznější ohrožení našich obranných schopností.

Přesto přese všechno, a to bych rád zdůraznil, ctí ČR plně všechny své závazky vyplývající z členství v NATO, jak je patrné i z loni aktualizované národní Bezpečnostní strategie a nedávno schválené nové Obranné strategie. ČR udělá vše pro to, aby rozpočtové škrty neměly viditelnější dopady na naše politické a vojenské ambice.

Naštěstí schválené a rozvíjené alianční programy a politiky nám dávají možnost, jak se se současnou situací odpovědně vyrovnat jak na národní, tak na alianční úrovni.

Od našeho vstupu do Aliance byly mechanismy obranného plánování Aliance a vojenské mise Aliance hybatelem transformace našich ozbrojených sil a jejich přizpůsobení aktuálnímu bezpečnostnímu prostředí a mezinárodnímu kontextu. Nejinak je tomu i nyní.

Cílem současného kroku transformace našich vojenských sil je menší, ale efektivnější armáda lépe připravená na budoucí výzvy. Hlavní důraz klademe na udržitelnost našich schopností, jež zaručí kredibilní účast v budoucích operacích.

Nová Obranná strategie ČR také potvrzuje náš záměr účastnit se kolektivních programů vojenských schopností, které by bylo složité vést pouze na národní úrovni. Tyto programy poskytují nezpochybnitelnou přidanou hodnotu a jsou perfektním ztělesněním alianční solidarity. Musíme je podporovat, neboť jejich neúspěch by byl negativním politickým signálem. Například alianční systém AWACS je úspěšným příkladem rozvoje schopností, které by členské státy nebyly schopny zajišťovat samostatně.

Jedním ze způsobů, jak zvýšit efektivnost, je také mnohonárodní spolupráce. V tom ČR vidí velký potenciál. Ať už jde o účast v alianční Smart Defence či v eurounijní Pooling and Sharing, takovéto politiky se zdají být cestou, jak v budoucnu plnit naše závazky vůči Alianci a Evropské unii i při nižších rozpočtových zdrojích.

V rámci uvedených politik se ČR primárně soustředí na vrtulníky. Naše mnohonárodnostní výcvikové aktivity přináší výsledky v Afghánistánu. Současně pracujeme na Mnohonárodním středisku leteckého výcviku, které se jeví jako velmi prospěšný projekt.

Další českou prioritou je mnohonárodní logistika, kde jsme ustavili Mnohonárodní centrum pro koordinaci logistiky. Se Slovenskem potom pracujeme na organizaci cvičení „Capable logistician“ – již 35 zemí deklarovalo účast na tomto největším cvičení svého druhu.

Tyto formy spolupráce podporujeme především s našimi regionálními partnery. Byl to i jeden z bodů nedávného společného zasedání české a slovenské vlády a v této diskusi budeme pokračovat i na zasedání předsedů vlád Visegrádské čtyřky v prosinci.

Pokud však chceme popsané iniciativy NATO a EU udržet vitální dlouhodobě, bude nezbytné ve vyšší míře zapojit do jejich naplňování obranný průmysl, který musí iniciativy přijmout za své.

Při plnění tohoto úkolu vidím vstup národních parlamentů a jejich členů též jako nezastupitelný.

Dámy a pánové,

česká vláda a parlament v červnu schválily nový mandát pro budoucí zahraniční operace, který získal širokou politickou podporu.

Naší operační prioritou zůstává Afghánistán. Zde plně respektujeme princip „together in – together out“ s tím, že vláda zvažuje formu naší účasti i po roce 2014.

Příští rok ukončí činnost náš Provinční rekonstrukční tým, který pomáhal se stabilizací Afghánistánu, a naše kapacity soustředíme na výcvik afghánských bezpečnostních sil a na nasazení transportních vrtulníků.

Roli a výsledky působení provinčních rekonstrukčních týmů, a to nejen toho našeho, ale obecně, budeme muset pečlivě vyhodnotit, a to opět jak na úrovni exekutivní, tak na úrovni parlamentní.

Jak jsem již uvedl, účast v zahraničních operacích je hnací silou transformace našeho armádního sektoru. Současná česká armáda je neporovnatelná s tou před deseti lety, a to především díky účasti v operaci ISAF. Otázkou tak zůstává, jaká bude Aliance v období po skončení mise v Afghánistánu v roce 2014. Udržení dynamiky mnohonárodní spolupráce ozbrojených sil a rozvoje obranných schopností, včetně zlepšování jejich interoperability, bude výzvou pro celou Alianci.

Podle našeho názoru by k tomuto cíli mohl přispět „návrat ke kořenům“ spočívající v zaměření se na kolektivní obranu podle článku 5 Washingtonské smlouvy. V tomto směru by mělo být vedené budoucí obranné plánování. Nedílnou součástí budoucí alianční činnosti musí být vojenská cvičení, která vedle naplnění výše uvedených úkolů mohou pomoci přiblížit činnost Aliance široké veřejnosti. Z uvedených důvodů se ČR rozhodla účastnit cvičení Steadfast Jazz 2013, na kterém budeme viditelně zastoupeni.

Vážené dámy a pánové,

za celou svou existenci Aliance prokázala, že je prostorem nejen bezpečnosti a svobody, ale i ekonomicko-sociálního rozvoje. Vždyť žádná společnost se nemůže dostatečně rozvíjet, pokud nemá zajištěnou základní bezpečnost země. Jistota dlouhodobě bezpečného prostředí je nezbytným předpokladem pro ekonomickou iniciativu.

I pro zahraniční investory je členství země v Alianci důležitým indikátorem stability. Na druhé straně na fungující ekonomice je závislá i schopnost obrany země. Jinými slovy, bezpečnost a ekonomický rozvoj jsou dvě na sobě závislé proměnné.

Země NATO mají společné základní hodnoty. Je to především podpora demokracie, svobody a lidských práv. Tyto hodnoty, samozřejmě spolu se zajištěním vzájemné bezpečnosti a stability, jsou motivací dalších zájemců o členství. A je důležité si uvědomit, že ve finální fázi souhlas s rozšířením Aliance o další členy dáváte Vy a Vaše národní parlamenty.

Aliance prošla několika vlnami rozšíření. Dobře si pamatuji na rozšíření v roce 1999, kdy ČR společně s Polskem a Maďarskem do Aliance vstupovaly. Vstup do NATO tehdy pro ČR znamenal i ocenění prováděných reforem a upevnění směru socioekonomického vývoje.

Otázka dalšího rozšiřování bude vždy ožehavým a složitým tématem. Vždy se budeme ptát, nakolik ta či ona země přispěje k společné obraně Aliance, či jestli nebude minimálně představovat těžké břímě.

Podle mého názoru je zde však ještě jeden aspekt, který musíme v úvahách o rozšíření Aliance vzít v potaz. Jak již bylo uvedeno výše, rozšířením Aliance se zároveň rozšiřuje oblast bezpečnosti, svobody, stability a ekonomické prosperity. Jsem přesvědčen, že je v zájmu členských zemí Aliance, aby tento stabilní prostor byl co nejširší. Mimo jiné z těchto důvodů ČR vždy další rozšiřování NATO podporovala.

V současnosti máme čtyři aspirantské země. Všechny tyto země mají naši podporu ve svém euroatlantickém směřování. Jsme si jisti, že jejich přibližováním a potenciálním členstvím v NATO se rozšíří prostor stability a prosperity nejen v našem blízkém sousedství, na Balkáně, ale i ve strategicky důležitém prostoru na Kavkaze.

Dámy a pánové,

nacházíme se ve složitém a dynamickém období. Snižování obranných rozpočtů, směřování NATO po ukončení mise v Afghánistánu a v neposlední řadě otázka rozšíření jsou zásadními výzvami, před kterými nyní Aliance stojí.

Jsem přesvědčen, že stejně jako vždy v minulosti je Aliance překoná a bude stále platným garantem bezpečnosti a stability v euroatlantickém prostoru. Věřím, že svým dílem odpovědnosti k tomu přispějete i Vy a Vaše národní parlamenty i parlamentní shromáždění.

Děkuji Vám za pozornost.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Projev předsedy vlády ČR Petra Nečase před Parlamentním shromážděním NATO, Praha 12. listopadu 2012

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie