Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 1. 2013 19:28

Projev premiéra Petra Nečase na slavnostním nástupu 5. ÚU AČR ISAF v Brandýse nad Labem, 10. ledna 2013

Vážené dámy a pánové, vojáci!

Je mi ctí přivítat dnes v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi vojáky, kteří se nedávno vrátili z Afghánistánu. Zdravím všechny příslušníky mise, která své úkoly splnila na výtečnou.

Spektrum vaší činnosti bylo i tentokrát velmi bohaté – od zajištění nepřetržitého velení a řízení na nejrůznějších stupních přes zabezpečení systému administrativní a logistické podpory českých jednotek na celém teritoriu, komplexní chemický průzkum až po výcvik leteckých specialistů a nasazení vojenských policistů.

Projev premiéra Petra Nečase na slavnostním nástupu 5. ÚU AČR ISAF v Brandýse nad Labem, 10. ledna 2013

Ve francouzské vojenské nemocnici sloužil náš polní chirurgický tým, mnozí příslušníci českého kontingentu byli zařazeni na různých funkcích v mezinárodních štábech.

Nelze zmínit všechny a všechno, vždyť ke čtvrtému prosinci 2012 sloužilo v misi ISAF 485 českých vojáků. Dovolte mi zvlášť připomenout alespoň samotné velitelství pátého Úkolového uskupení AČR ISAF, jednotku NSE (Národního podpůrného prvku), jednotku chemické a biologické ochrany, členy týmu AAT (Air Adviser Team), jejichž úkolem byl výcvik leteckého a pozemního personálu na kábulském letišti, a tím není můj výčet vašich aktivit ani zdaleka vyčerpán.

Není zase až tak podstatné, na kterém postu jste hájili dobré jméno České republiky a jejích ozbrojených sil. Důležité je, že ono mušketýrské „Jeden za všechny, všichni za jednoho“ získává v každé afghánské misi nový a nečekaně přesný význam a smysl.

Můj zvláštní dík patří veliteli plukovníku Martinu Štochlovi a jeho nejbližším spolupracovníkům – podplukovníku Filipu Celbovi, kapitánce Věře Bielské a majoru Josefu Kořínkovi. Osvědčili se jako prvotřídní vojenští odborníci a schopní manažeři. Ve své práci se mohli spolehnout na lidi, kteří něco dokáží; kteří prošli náročným výcvikem; kteří v mnoha případech vynikají opakovanou zkušenosti z Balkánu, Iráku i samotného Afghánistánu.

Dámy a pánové, vojáci!

Úkolové uskupení AČR ISAF bylo vytvořeno v souladu s našimi přijatými závazky v rámci NATO a v prostoru svého nasazení působí od června 2010. Vaše rotace byla již pátá v pořadí a stejně jako celé české vojenské působení v Afghánistánu má své hluboké opodstatnění.

Je třeba mít neustále na paměti, co nás k této operaci přivedlo. Na obranu hodnot euroatlantického světa nelze nikdy rezignovat. Je to základní otázka naší přítomnosti i budoucnosti. Navíc zkouška ohněm, kterou zde naši vojáci procházejí, jedinečným a nenahraditelným způsobem posiluje profesionální úroveň naší armády.

Afghánistán je zemí ostrých protikladů – ale také zemí, která vděčně přijímá každé gesto dobré vůle.

Služba v Afghánistánu je tvrdá. Každý voják ví, že při ní nasazuje svůj život. Šest afghánských měsíců potvrdilo, že jste skuteční profesionálové a odvedli jste vynikající práci.

Naše armáda je na vás hrdá a potřebuje vás. V lidech jako jste vy, úspěšných, odolných a dokonale připravených, vidím její – a tedy i vaši perspektivu.

Ještě jednou vám děkuji. Vítejte doma.

Výběr z fotogalerie

   Premiér Petr Nečas se zúčastnil slavnostního nástupu 5. ÚU AČR ISAF v Brandýse nad Labem, 10. ledna 2013   

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy