Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 2. 2017 16:08

Konference otevřela odbornou debatu nad aktuálními výzvami sociálního bydlení

Odborná konference k sociálnímu bydlení a jeho aktuálním výzvám představila praktické zkušenosti se zaváděním a rozvojem systémů sociálního bydlení v České republice. V Lichtenštejnském paláci v Praze ji dnes uspořádala Agentura pro sociální začleňování ve spolupráci s Armádou spásy ČR.

Mezi body programu patřila například práce s klienty v systému sociálního bydlení, prevence ztráty bydlení či financování investic do sociálního bydlení. Cílem konference bylo reflektovat dosavadní zkušenosti poskytovatelů sociálního bydlení a spolupracujících aktérů a formulovat odpovědi a doporučení na aktuální výzvy v oblasti sociálního bydlení.

Konference otevřela odbornou debatu nad aktuálními výzvami sociálního bydlení

 „Pro úspěšný systém sociálního bydlení je nutné mít k dispozici jak byty, tak kvalifikované sociální pracovníky. Nyní máme – i díky prostředkům z fondů EU – příležitost obě tyto oblasti významně posunout kupředu. Jsem rád, že kolegové z Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva pro místní rozvoj společně s námi hledají vhodné nastavení těchto programů. Díky tomu zkušení a odpovědní poskytovatelé sociálního bydlení budou moci rozšířit svoji činnost a nebudou tak vznikat nové sociálně vyloučené lokality,“ uvedl ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

Konferenci zahájili Petr Krčál, náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a Jan F. Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy v České republice. O aktuálním stavu příprav zákona o sociálním bydlení informovala Jitka Modlitbová z Ministerstva práce a sociálních věcí. Uvedla, že: „Ministerstvo práce a sociálních věcí odeslalo zákon 2. února 2017 do vlády. Ještě tento týden se sejde ad hoc pracovní skupina Legislativní rady vlády, která zákon posoudí a pokud nebude mít k návrhu námitky, tak zákon postoupí vládě k projednání.“
Náměstek Petr Krčál zahájil konferenci k sociálnímu bydlení, kterou spolupořádala Agentura pro sociální začleňování


Poté následovala diskuse v tematických skupinách. Mezi odborníky, kteří sdíleli své zkušenosti z oblasti sociální práce v systému sociálního bydlení, patřili například:

Adam Fialík, IQ Roma Servis:
„V rámci sociální práce využíváme pracovníky se zkušeností bytové nouze, kteří nám dávají zpětnou vazbu při nastavování systému.“

Iveta Malíková, Armáda spásy ČR:
„Očekávaným cílem naší služby je jedinec nebo rodina se znalostmi a schopnostmi pro udržení si vlastního bydlení.“


Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v  procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovali při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a na www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X