Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

22. 9. 2017 12:01

Ministr Chvojka: Chování advokáta ovlivňuje důvěru veřejnosti v celý právní řád

V pátek 22. září zahájil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu 7. sněm České advokátní komory v Praze. Ve svém projevu se zaměřil zejména na důležitost advokacie jako právní profese.

Ministr Chvojka zdůraznil vysoké nároky kladené na advokátní stav zahrnující nejen znalosti v oblasti práva ale také vysoký morální kredit.
Chování advokáta ovlivňuje důvěru veřejnosti v celý právní řád a justiční systém. Advokáty lze bez nadsázky označit jako pomocníky státní moci při nalézání a uplatňování práva ve společnosti,“ prohlásil ministr Chvojka a dodal, že společnost by si měla uvědomit, že advokáti vlastně přispívají i ke kultivaci právního státu a výkonu státní moci.

Ministr také hovořil o své snaze zapojovat advokáty do tvorby právní předpisů. Důkazem toho je skutečnost, že advokáti jsou významně zastoupeni v Legislativní radě vlády a v pracovních komisích Legislativní rady vlády. Cenné poznatky těchto zástupců z praxe jsou pak využívány při přípravě právních předpisů. Zástupci České advokátní komory jsou také zváni na projednávání právních předpisů v Legislativní radě vlády, které se dotýkají výkonu advokacie.

Ke zkvalitnění advokátního stavu se ministr Chvojka snaží přispět i v rámci normotvorby jako zákonodárce. Za zmínku zcela jistě stojí i poslední novela zákona o advokacii, která přináší pravidla pro bezplatnou právní pomoc, nová pravidla související se zkvalitněním přípravy na povolání advokáta, posiluje pravomoci České advokátní komory a přináší další změny.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X