Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 12. 2016 16:06

Ministr Chvojka navštívil pardubické organizace, které pomáhají zdravotně postiženým

První cesta Jana Chvojky ve funkci ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu vedla do Pardubic. Během své dnešní návštěvy se seznámil s činností tří pardubických organizací, které pomáhají zdravotně postiženým a sociálně znevýhodněným. Ministra doprovázela jeho náměstkyně pro řízení Sekce lidských práv Martina Štěpánková.

Nejprve zavítal do Integračního centra Kosatec, které podporuje sociální začleňování a pracovní uplatnění zdravotně a sociálně znevýhodněných osob. Ministr se nechal provést po celé bezbariérové budově a se zájmem si vyslechl poslání a aktivity organizace.
„Těší nás jeho zájem a pohotové otázky k problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Byla to pro nás velmi milá návštěva a těšíme se na jeho přítomnost na celonárodní Abilympiádě, tedy soutěže v pracovních dovednostech lidí se zdravotním postižením, kterou každý rok hrdě organizujeme v pardubické Tipsport Aréně,“  řekla po návštěvě Adéla Bergmanová, vedoucí osobní asistence České abilympijská asociace, která působí při Integračním centru Kosatec.

20161213_Ministr Chvojka navštívil Integrační centrum Kosatec v Pardubicích

Poté ministr navštívil Tyflocentrum Pardubice, jež poskytuje sociální služby nevidomým a slabozrakým osobám.
„Návštěvy pana ministra si ceníme, a to především z důvodu jeho opravdového zájmu o problematiku lidí s těžkým zrakovým postižením a jeho zájmu o oblast poskytování sociálních služeb těmto lidem v regionu,“ uvedla ředitelka pardubického TyfloCentra Mgr. Dana Stoklasová. „Dostali jsme se i k tématům, která se týkají poskytování sociálních služeb, hovořili o jejich financování a legislativě, zejména o připravované novele zákona o sociálních službách. Vedli jsme diskusi o zaměstnanosti lidí se zrakovým postižením na otevřeném trhu práce, jelikož TyfloCentrum Pardubice má s touto oblastí za třináctiletou historii své existence velké zkušenosti,“ doplnila Stoklasová.

Obě tyto neziskovky podle ministra Chvojky  jistě patří mezi dobré příklady, jak mají podobné organizace fungovat. „Z pozice ministra, a nejen z ní se budu snažit takové činnosti podporovat,“ zdůraznil ministr. Připomněl zároveň, že na lidi, kterým se tyto organizace věnují, myslí vláda ve svém Národním plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015-2020.

20161213_Ministr Chvojka jednal na Magistrátu města Pardubic s primátorem Martinem Charvátem

Po návštěvě obou neziskových organizací se ministr Chvojka se svou náměstkyní Štěpánkovou setkali na Magistrátu města Pardubic  s primátorem Martinem Charvátem a jeho náměstkem Jakubem Rychteckým. S nimi debatovali především o problematice sociálně vyloučených lokalit na Pardubicku.

Na závěr svého výjezdu si ministr prohlédl Komunitní centrum Češkova, kde sídlí městská ubytovna, ale kde je také klubovna pro děti. Ty se zde pod dozorem sociálních pracovníků připravují do školy, školky, případně se věnují různým volnočasovým aktivitám.

20161213_Ministr Chvojka navštívil Komunitní centrum Češkova v Pardubicích

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X