Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 9. 2017 10:46

Ministr Chvojka vítá diskusi o požadavcích sluchově postižených

V budově Úřadu vlády proběhlo v úterý 26. září jednání Odborné skupiny Vládního výboru pro zdravotně postižené občany. Zástupci Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) v čele s prezidentkou Pavlínou Spilkovou a jejími kolegy na schůzi prezentovali obecné potřeby osob se sluchovým postižením.

Osoby se sluchovým postižením patří mezi osoby s největší sociální a komunikační bariérou. Je tedy nutné znát a respektovat jejich požadavky a snažit se je v maximální míře naplnit. V České republice existuje dnes již zákon o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob, který dává těmto osobám obecné právo  vybrat si způsob komunikace na úřadech nebo  u soudu.

Zdravý člověk nebude nikdy schopen plně porozumět všem potřebám neslyšících, proto jsme do pracovní skupiny výboru pro zdravotně postižené přizvali zástupce neslyšících.  Výstupy z dnešního jednání pomůžou ke zlepšení prostředí pro handicapované, je škoda, že to někoho nenapadlo daleko dříve,“ vysvětlil ministr a výkonný místopředseda Vládního výboru pro zdravotně postižené občany Jan Chvojka.

Požadavky na přístupnost informací ve znakovém jazyce nyní řeší např.  Ministerstvo vnitra v rámci poskytování informací o volbách, kdy se připravuje převod základních pokynů do znakového jazyka.

___________________________________________________________________________________________________________

Odbornou skupinu pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb zřídil Vládní výbor pro zdravotně postižené občany v listopadu loňského roku. Zasedají v ní zástupci klíčových resortů podle jednotlivých gescí (například doprava, sociální oblast, veřejná správa, regulace výrobků a služeb, technická přístupnost informací apod.), i zástupci samotných organizací sdružujících osoby se zdravotním postižením. Cílem této odborné skupiny je vzájemná edukace o konkrétních potřebách a požadavcích osob se zdravotním postižením a o jejich realizaci v rámci veřejné správy a veřejných služeb, ale také navrhování konkrétních změn.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X