Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 5. 2017 18:00

Ministr Chvojka uctil v Letech u Písku památku romských obětí holocaustu

V sobotu 13. května se Jan Chvojka, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a zároveň předseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, zúčastnil pietního aktu v Kulturním památníku Lety u Písku.

Ministr Chvojka uctil v Letech u Písku památku romských obětí holocaustu

Společně s ministrem kultury a dalšími zástupci resortů a diplomatického sboru uctil památku romských obětí holocaustu. 



Z projevu ministra Chvojky:

Vaše excelence, vážený pane ministře, vážené dámy a pánové,

stojíme na místě ještě nedávno opomíjeném a přehlíženém. Teprve před 22 lety se oběti romského holocaustu dočkaly pomníku připomínajícího jejich památku. Stalo se tak 13. května 1995.
Od té doby se zde v tento den každoročně scházíme, a já vám chci jménem vlády České republiky poděkovat, že jsme se tu sešli i dnes, abychom si s úctou a pokorou připomněli památku romských obětí holocaustu. 

V  období po druhé světové válce se na jejich utrpení zapomínalo. To se nesmí opakovat. Poznání pravdy je nutné k vyrovnání se s minulostí. Není to jednoduchý ani přímočarý proces, ale společnost založená na hodnotách solidarity a vzájemné soudržnosti se touto cestou musí vydat. Nesmíme dopustit, aby se historie převracela a interpretovala dle populistických nálad ve společnosti.

Rád bych zdůraznil, že naše vláda si dala za cíl ukončit jednu stále nedořešenou záležitost týkající se tohoto pietního místa. Stojím zde jako ministr vlády České republiky, stejně tak jako občan České republiky, kterému není historie a současné dění ve společnosti lhostejné. Ukončení provozu velkovýkrmny a důstojné uctění památky romského holocaustu je jednou z aktuálních priorit této vlády.

Troufám si říci, že jsme na dobré cestě a já udělám vše, abychom mohli předat správu pietního místa do rukou těch, kterým patří, tedy Romů samotných.

Děkuji za pozornost

Ministr Chvojka pronesl na pietním aktu v památníku v Letech u Písku projev

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X