Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 6. 2017 13:23

Vláda podpořila změny v zákoně o registru smluv

Komplikace vzniklé se zveřejňováním smluv v registru odstraní vládou schválený poslanecký návrh novely o registru smluv. Předpokladem je, že zákon projedná sněmovna v režimu zrychleného čtení, tedy tak, aby s ním sněmovna vyslovila souhlas již v prvním čtení.

Nový poslanecký návrh považuji za dobrý průsečík mezi poslaneckou a senátní variantou. Ze zákona se tak nestane trhací kalendář“, uvedl k návrhu ministr Jan Chvojka.

Zákon bude platit tak, že nikdo nebude vyjmut z povinnosti zveřejňovat smlouvy. Nezavádí se plošná výjimka ani pro národní podnik, ani pro státní podniky nebo pro právnické osoby s většinovou majetkovou účastí státu nebo územně správního celku, kromě smluv týkajících se plnění průmyslové, obchodní nebo výzkumné a vývojové povahy.

Předložený zákon ctí pravidla zdravého rozumu, neboť existují případy, kdy formality spojené se zveřejněním smlouvy by mohly ohrozit zdraví a životy pacientů, vyzradit citlivé informace či ohrožovat bezpečnost lidí a státu, to je nepřijatelné. Jedná se tedy pouze o úpravu režimu zveřejnění některých smluv, a to pouze tam, kde je to opravdu opodstatněné,“ zdůraznil ministr Jan Chvojka.

Návrh obsahuje i přechodné ustanovení vztahující se ke smlouvám, které nabývají účinnosti nezávisle na uveřejnění v registru smluv. Povinnost uveřejnění prostřednictvím registru by se pak nemusela týkat:

- smlouvy uzavřené veřejnou vysokou školou nebo výzkumnou institucí v rámci výzkumu, vývoje a inovací,

- smlouvy, jejímž předmětem je nakládání s výbušninou, zařízením nebo objektem určeným k její výrobě či skladování,

- smlouvy, týkající se výroby nebo užití pořadu, kde je smluvní stranou Česká televize nebo Český rozhlas,

-  smluv chráněných bankovním tajemstvím; ne však v případě, jde-li o smlouvu mezi bankou a osobou spojenou s používáním veřejných prostředků, kolektivní smlouvy,

- smlouvy uzavřenou právnickou osobou, působící v průmyslu, obchodu, výzkumu, vývoji nebo zkušebnictví

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X