Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

17. 5. 2017 8:46

E15: Žen ve vedení podniků přibývá. Ale jen zvolna

Z 250 největších společností v Česku jich jen 44 má ve vedení víc než třetinu žen. Průměrný podíl je 12,5 procenta žen.

Ženy se ve vedení velkých českých firem nadále uplatňují jen sporadicky. Potvrdil to Index zastoupení žen 2017 platformy Byznys pro společnost. Podíl žen mezi šéfy 250 největších firem činí 12,5 procenta. Oproti loňsku se jejich zastoupení zvýšilo o půl procentního bodu.

„Bohužel se zdá, že situace v nejvyšším vedení největších společností se nemění nebo se mění tak pomalu, že se jedná o jednotky žen.
Přestože se vede silná veřejná diskuze, v reálných číslech se to neprojevuje,“ uvedla předsedkyně Byznysu pro společnost Pavlína Kalousová. Pro vyšší zastoupení žen ve vrcholových funkcích je zásadní vytváření podmínek pro zaměstnance a zaměstnankyně ke sladění pracovního a rodinného života.
Přínos genderové diverzity pro ekonomické výsledky je podle Kalousové prokázaný, ovšem až u zastoupení žen alespoň z jedné třetiny.

Podle Magdalény Dobišové z vedení Skansky ČR a SR jsou hranice toho, co sami zaměstnanci vnímají jako potřebné pro diverzitu, u nás poměrně nízké.
Vychází z toho, že v interním průzkumu spokojenosti jsou s podmínkami pro diverzitu spokojenější zaměstnanci Skansky v Česku než ve Skandinávii, kde je situace objektivně lepší. „Naše země, nejen Česko, ale i Slovensko nebo Polsko, mají toto dědictví,“ míní Dobišová.

U příležitosti Evropského dne diverzity zmínil ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) vliv rovných pravidel. „Měli bychom řešit problém horšího odměňování žen oproti mužům,“ řekl Chvojka.

Byznys pro společnost sledoval ve své statistice 250 největších společností podle obratu spolu s bankami a vlastními členskými firmami. Z nich má 44 firem ve vedení více než třetinu žen. Mezi 23 firem, které mají ve vrcholových orgánech přes polovinu žen, patří ABB, GSK, Nestlé, Hruška, Sanofi, Tetrapak, Henkel nebo Sandvik Chomutov precision tubes.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X