Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

22. 3. 2017 8:27

Info.cz: Proti přísnějším zákonům pro cizince v Česku je Rada vlády pro lidská práva. Co ji nejvíc vadí?

Proti pozměňovacímu návrhu k novele cizineckého zákona, s nímž přišel poslanec Václav Klučka (ČSSD), se postavila i Rada vlády ČR pro lidská práva. Přijala dnes podnět Výboru pro práva cizinců, který kontroverzní normu kritizuje. Nesouhlasila ale se všemi body.

Rada se postavila proti těm částem pozměňovacího návrhu, které by mohly narazit u evropských soudů. Jak už zpravodajský portál INFO.CZ popisoval, jde především o fakt, že by se cizinci nemohli obrátit na nezávislé soudy, pokud se ministerstvo vnitra rozhodne jim neprodloužit nebo neudělit oprávnění k pobytu. U rady narazil také návrh na prodloužení doby, kterou by migranti mohli strávit zavření v detenci, nebo neposuzování přiměřenosti dopadů do života cizinců.

Podle předsedkyně výboru pro práva cizinců Magdy Faltové dnes hlasovali pro podnět zástupci většiny ministerstev. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) má nyní za úkol předat podnět vládě a také informovat poslance před třetím čtením. Zákonodárci by měli o normě hlasovat v příštích týdnech.

Podle výboru pro práva cizinců je přitom problematický i samotný fakt, že poslanec Klučka předložil rozsáhlý pozměňovací zákon ve druhém čtení a ani se netají tím, že na něm úzce spolupracoval s ministerstvem vnitra. Návrh samotné novely přitom pochází právě od tohoto resortu. „My jsme vnímali jako závažný argument, že si gestor zvolí poslance Klučku, který návrh načte, místo toho, aby prošel celým legislativním procesem,“ říká pro INFO.CZ Faltová.

Podle ní jdou proti evropskému právu i další body, na které výbor upozorňoval. Patří mezi ně omezení podnikání cizinců nebo zavedení institutu nespolehlivého zaměstnavatele. Jak zpravodajský portál INFO.CZ informoval, kriticky se v minulých dnech k pozměňovacímu návrhu vyjádřila například i Hospodářská komora. Podle některých právníků by Česku mohly hrozit i sankce. Tyto body ale rada na dnešním jednání neschválila.

Více zde: http://www.info.cz/cesko/proti-prisnejsim-zakonum-pro-cizince-v-cesku-je-rada-vlady-pro-lidska-prava-co-ji-nejvic-vadi-6606.html

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X