Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

7. 4. 2017 9:12

MF Dnes: Posudek na cenu vepřína v Letech dokončí v dubnu

Znalecký posudek s případnou cenou za vepřín v Letech u Písku, který stojí v místě protektorátního koncentračního tábora pro Romy, má být hotový do konce dubna.

"V květnu by pak měla začít jednání státu s majiteli o výkupu velkovýkrmny," upřesnil mluvčí ministra pro lidská práva Michal Kačírek.
 Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jednání o odkoupení farmy a jejím odstranění z pietního místa by chtěla jeho vláda dotáhnout do konce.
 Znalecký posudek zajišťuje ministerstvo kultury. Vybralo firmu, která posouzení zpracovává. Dělá ho znalecký ústav B. S. O. z Prahy za 228 690 korun. Má stanovit hodnotu pozemků a staveb na nich i technického vybavení, které na místě je.
 Se zástupci společnosti Agpi, která výkrmnu provozuje, jednal bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Dienstbier, kterého loni na konci listopadu v ministerském křesle vystřídal stranický kolega Jan Chvojka, přístup majitelů označoval za vstřícný a konstruktivní. Podle Chvojkovy náměstkyně Martiny Štěpánkové se dá předpokládat, že se do vyjednávání o ceně ministři pro lidská práva a kultury zas zapojí.
 Jak dlouho by mohla jednání trvat, se ale nedá odhadnout. Chvojka při svém nástupu do funkce uvedl, že by chtěl jednání do podzimních voleb dokončit. Premiér po Chvojkově uvedení do úřadu řekl, že dokončení dohody od nového ministra očekává.
 Zrušení výkrmny požadují některé romské organizace. Česko k odstranění farmy z pietního místa několikrát vyzval i Evropský parlament a další mezinárodní organizace. Cena výkrmny zatím nikdy nepadla. Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. V lednu 1942 se změnil na sběrný, v srpnu se z něj stal tábor pro Romy. Zahynulo v něm 327 lidí.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X