Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

2. 5. 2017 9:49

neviditelnypes.cz: Nesahejte na ústavu

Rozumný vzkaz vzešel z pátečního jednání ústavních expertů s ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou. V předvolební době by se měla sněmovna zdržet ústavních změn. Eventuální změny ústavy by měla řešit až sněmovna příští, obnovená podzimními volbami.

Debata rezonuje s nápady ministra vnitra Chovance. Ten navrhuje zakotvit v ústavě právo na zbraň, lapidárně shrnuto. Reaguje tím na iniciativu Evropské komise stran ozbrojování občanů. Na evropský projekt lze nahlížet jakkoli, jako na rozumný krok i jako na zlovolný počin, a celou diskusi kolem je možné i bagatelizovat. Nicméně tu zůstává snaha pozměnit ústavu.

Ta by měla zůstat neměnná, pokud nevzniknou jasné a zásadní důvody k tomu ji změnit. V minulosti tu byly snahy změnit ústavu proto, že z voleb vzešla levice a pravice více méně půl na půl a bylo obtížné přijímat zákony. Tehdy zabránil Ústavní soud snaze změnit zákon a způsobit trvalé rozdělení moci ve státě na pašalík ODS a sociální demokracie. To dnes vypadá z hlediska současné politické situace jako komická představa.

Obě iniciativy mají jen jediného společného jmenovatele – snahu po změnu ústavy. K tomu lze podotknout jen to už řečené: pokud není naprosto nepochybný důvod ke změně, neměňme. Rozhodně by takovým důvodem neměla být běžná politická agenda.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X