Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

24. 3. 2017 9:05

novinky.cz: Chvojka chce z EET vyjmout zrakově postižené. Dokud pro ně nebude vhodný systém

Elektronická evidence tržeb (EET) je povinná i pro podnikatele s těžkým zrakovým postižením, ačkoli ji nemohou obsluhovat. To se nelíbí ministrovi pro lidská práva Janu Chvojkovi (ČSSD), který proto chce nevidomé ze systému dočasně vyjmout.

„Mrzí mne, že elektronická evidence tržeb není vůbec připravena pro nevidomé podnikatele. Nevidím důvod, proč by zákon o EET měl bránit v podnikání zrakově postiženým. Vnímám to jako neetické. Musíme rychle zajistit, aby projekt EET plnil svoji funkci, usnadňoval podnikání poctivým lidem a nikoliv kladl nesmyslné a zbytečné byrokratické překážky,“ uvedl Chvojka s tím, že problém se týká až 2400 lidí.

Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) chce příští týden navrhnout některá řešení, která by nevidomým podnikatelům pomohla. Jedno z nich je lidi s těžkým zrakovým postižením povinnosti EET dočasně zbavit – do doby, než jim bude systém technicky vyhovovat.

Jsme otevření diskusi, říká šéf lidovců

Na vládě by Chvojka mohl získat i podporu KDU-ČSL. „Jsme k diskusi otevření,“ řekl Právu vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Stávající technologie například neumožní v případě generování účtenky reagovat na technickou chybu, ať už způsobenou výpadkem EET na straně státu, nebo na straně aplikace u podnikatele.

Problémem je i tisk účtenky, tiskárna totiž neumí uživatele se zrakovým postižením upozornit například na to, že došla barva, papír či páska.

Pro ubytovací a stravovací služby platí EET od prosince loňského roku. Maloobchodníci a velkoobchodníci jsou povinni evidovat se v systému od letošního března.
https://www.novinky.cz/domaci/432978-c...dokud-pro-ne-nebude-vhodny-system.html

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X