Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

14. 8. 2017 9:17

Mladá Fronta Dnes: Protikuřácký zákon bude změkčován

Sotva začal platit, chtějí ho změnit. Návrh na zmírnění zákazu kouření přichází přímo z vlády a připojují se k němu další politici. Byl to jeden z nejdéle projednávaných a nejvášnivěji rozebíraných zákonů posledních let. A může se to opakovat. Ministr ČSSD Jan Chvojka chce protikuřácký zákon změkčit.

"Nemám problém přiznat, že se něco nevychytalo," říká Chvojka. "Narazil jsem na problém v restauraci, kde mají velkou pergolu. Nemůže se pod ní kouřit, protože jde o pevnou konstrukci. To jsme nedoladili a chci to změnit," vysvětluje ministr.

Do říjnových voleb už na změnu není čas. Chvojka - jako jednička ČSSD v Pardubickém kraji má místo v nové Sněmovně takřka jisté - chce proto s návrhem přijít po volbách. Byť je mu jasné, že půjde i proti některým svým spolustraníkům. Zákon totiž pochází z díly sociálnědemokratických ministrů zdravotnictví. A Chvojkovi se hlásí spojenci. "V zákoně jsou věci, které se budou muset do budoucna opravit," přitakává poslanec TOP 09 Martin Plíšek. "U venkovní zahrádky by podle mě mělo být jedno, jestli je zakrytá, nebo ne. Pokud je tam zajištěno větrání ze tří stran, je to něco jiného než uzavřený prostor restaurace," souhlasí Plíšek s Chvojkou.

Sporný bod, kvůli kterému chce ministr znovu otevřít diskusi o protikuřáckém zákonu, může nastartovat mnoho dalších změn.
"K úvaze je také výše pokut nebo vykazování podnapilých z restaurací," vyjmenovává Plíšek. S podrobným výčtem připomínek k zákonu by se připojil také jeho nejviditelnější kritik Marek Benda z ODS.

"Veřejné prostory, divadla, kina, všude tam pokládám za velký nesmysl, že nesmí být ani kuřárna," řekl už dříve MF DNES Benda.
"A za skutečně slabé a problematické místo zákona pokládám pokus říct, že hospodský zodpovídá za to, jestli nalije někomu, kdo posléze bude vykonávat činnost, při které nesmí být pod vlivem alkoholu," dodává poslanec.


Protikuřácký zákon bude změkčován


Pasáže v zákoně týkající se povinností hospodských sledovat hosty pod vlivem alkoholu vadí i poslanci TOP 09 Plíškovi.
"Povinnost hospodského vykázat podnapilé z restaurace vidím jako problém. K zajištění veřejného pořádku jsou dnes možnosti komunikace s policií a není nutné někoho odněkud vyhazovat a přivodit si u toho třeba nějaký problém. Když nemáte svoji ochranku, tak to stejně kolikrát nejde," říká Plíšek, který by však při úpravě zákona nechtěl jít tak daleko jako jeho kolega z ODS Benda.

"My bychom chtěli jít cestou: Můžete se, milí provozovatelé, rozhodnout, je-li to kuřácký nebo nekuřácký podnik," přibližuje Benda.

Benda cítí šanci po volbách

Když poslanci před víc jak půl rokem hlasovali o protikuřáckém zákonu, byli jasně pro změnu.
"Nepřipadá mi, že to je věc, kvůli které bychom měli měnit zákon," reaguje volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. "Navíc, teď budou volby, do Sněmovny přijdou nové strany. A nevidím, že by nějaká strana - snad mimo ODS, která je v tom ojedinělá - zákon výrazněji kritizovala," dodává Zaorálek.

Po volbách se sice složení Sněmovny změní, ale podle průzkumů to zatím nevypadá, že by strany kritizující zákon jako celek měly urvat výrazně silnější pozici.
Benda je přesto přesvědčen, že šance na změnu je. "Strany jsou zrovna v názoru na protikuřácký zákon velmi rozdělené, už jsem zaznamenal někde výroky Andreje Babiše, že zákaz kouření všude byla chyba a že se ve venkovských restauracích mělo kouření ponechat. Je to věc, o které se po volbách bude mluvit," říká Benda.

A spoléhá se částečně na to, že protikuřácký zákon rozděluje poslance skoro všech stran. Jeho kritici, byť byli v menšině, se našli i u koaličních ČSSD a hnutí ANO. Svoje úhlavní nepřátele měl kromě pravicové ODS i v levicové KSČM.

"Lidi jsou kvůli tomu zákonu naštvaní," tvrdí poslanec KSČM Václav Snopek, který svého času prohlašoval, že k zákonu napíše přes sto změn.
Sebevědomí kritikům může dodávat i petice za zmírnění protikuřáckého zákona, kterou podepsalo přes 20 tisíc lidí. Zabývat se jí budou senátoři a po říjnových volbách zřejmě i nově zvolení poslanci. Autoři petice chtějí to, co Benda - aby bylo možné v hospodách zřídit kuřárny.

A ještě zpřísnit

Mezi poslanci se však objevují i hlasy požadující další zpřísnění zákona. "Je dobře, že tady ten zákon je.
Ale detaily by ještě šly upravit," říká Rom Kostřica z TOP 09. "Šokuje mě, že je dál povoleno kouřit v autě, když je v něm dítě.
Přitom zákaz kouření v autech u nás platil už od roku 1935. Bavím se o tom se zástupci ministerstva zdravotnictví, mohlo by to jít upravit vyhláškou," přibližuje, co by chtěl změnit.

A pokud by poslanci zákon znovu otevřeli, přidává hned další možné změny. "Například aby se mohlo kouřit jen na zahrádkách, kde je zároveň prostor pro nekuřáky," zmiňuje.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X