Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 10. 2016 15:45

Avízo: Protikorupční rada projedná Akční plán boje s korupcí na rok 2017

V úterý 25. října na Úřadu vlády pod vedením ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera proběhne 12. jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Mezi hlavní body programu budou patřit návrh legislativního opatření na ochranu oznamovatelů, Akční plán boje s korupcí na rok 2017 a sektorová analýza korupce ve zdravotnictví.

Prvním z bodů programu 12. jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí (dále jen „Rady“) bude projednání návrhu zákona sloužícího k ochraně oznamovatelů (návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s ochranou oznamovatelů podezření na protiprávní jednání). Tento materiál navazuje na vládou schválený „Návrh alternativ legislativního řešení ochrany oznamovatelů“. Navrhované řešení je založeno na třech základních pilířích – explicitním zákazu postihu či znevýhodnění oznamovatele podezření na protiprávní jednání, zavedení nové skutkové podstaty v zákoně o inspekci práce a rozšíření užití sdíleného břemene na spory vzniklé v souvislosti s podaným oznámením.

Rada se také zaměří na Akční plán boje s korupcí na rok 2017, který je posledním z jednoletých akčních plánů navazujících na tříletou Vládní koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017. Vzhledem k tomu, že se jedná o poslední z akčních plánů současné vlády, bude v roce 2017 soustředěna pozornost především na dokončení legislativního procesu u již započatých legislativních úkolů, případně stanovení nelegislativních úkolů krátkodobějšího charakteru. Návrh Akčního plánu boje s korupcí na rok 2017 počítá se zahájením přípravných prací na definici palety protikorupčních opatření, která by mohla být převzata novou vládou vzešlou z voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017. Detailní vyhodnocení plnění opatření z Akčního plánu boje s korupcí na rok 2016 bude předloženo vládě do konce měsíce března 2017.

V závěru se Rada bude zabývat korupcí ve zdravotnictví, konkrétně zpracováním sektorové analýzy, která by měla sloužit jako podklad pro předložení systémového a komplexního řešení eliminace korupce ve veřejném zdravotnictví. Tématu korupce ve zdravotnictví věnuje pozornost především Evropská komise, v prostředí České republiky také některé neziskové organizace, které upozorňují, že sektor zdravotnictví je jednou z oblastí, kde dochází k nejčastějšímu výskytu korupce.



Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik.
Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.
Více informací o Radě je k dispozici na www.korupce.cz.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X