Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

12. 10. 2015 13:12

Do finále ocenění Roma Spirit 2015 postoupilo celkem 16 kandidátů

V letošním 5. ročníku cen Roma Spirit v České republice, jak dnes informovali její pořadatelé, bude ve finále soutěžit celkem 16 předvybraných uchazečů.

Veřejnost zaslala do letošního ročníku soutěže celkem 142 nominací, ze kterých pak nominační porota na svém zasedání 8. října 2015 sestavila užší výběr. Z této finálové šestnáctky pak hlavní porota vybere ty nejlepší, kteří 10. prosince 2015 při slavnostním ceremoniálu v Pražské křižovatce převezmou ocenění.

 Cílem soutěže Roma Spirit je zviditelňovat a oceňovat jednotlivce, obce a komerční i neziskové organizace, které se aktivně podílejí na řešení nelehkých situací a zasazují se o pomoc Romům a dobré soužití v české společnosti. Autorkou myšlenky projektu Roma Spirit je paní Lubomíra Slušná-Franz, prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), která projekt realizuje na Slovensku. V roce 2015 budou v ČR ceny Roma Spirit udělovány již popáté, dříve byly prezentovány pod označením Gypsy Spirit.

Mezinárodní událost v České republice organizuje Nadace Michaela Kocába (od dob, kdy byl M. Kocáb ministrem pro lidská práva) a Otevřená společnost o.p.s. Akce Roma Spirit 2015 se koná pod záštitou Bohuslava Sobotky, předsedy vlády České republiky, Jiřího Dienstbiera, ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Kateřiny Valachové, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, a Petra Uhla, novináře a politika.

Ministr Dienstbier přijal záštitu i nad minulým ročníkem akce a osobně předával vítězům jedné kategorie jejich ocenění.


Ministr Dienstbier předával ceny laureátům projektu Roma Spirit 2014

Letošní novinka - nová kategorie
Roma Spirit v ČR 2015 bude letos poprvé rozšířena o cenu v kategorii Romská kultura. Jedná se o ocenění za přínos v oblasti jazyka, ústní slovesnosti, umění a dalších tvůrčích činností různých skupin a komunit Romů a Sintů v České republice. Cena se uděluje udělena ve spolupráci s brněnským Muzeem romské kultury. 

Více informací:
www.romaspirit.eu  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X