Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 1. 2015 12:31

Ministr Dienstbier představil novinářům Plán legislativních prací vlády ČR na rok 2015 a priority agendy lidských práv

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier dnes novinářům na neformálním setkání představil Plán legislativních prací vlády ČR na rok 2015 , zákony, které vzejdou z jeho dílny, legislativní priority vlády na letošní rok, ale také akce a aktivity související s agendou lidských práv.

Legislativní plán prací, který byl schválen usnesením vlády č. 1056 dne 15. prosince 2014, obsahuje celkem 170 legislativních úkolů.

„Za hlavní úkoly pro můj resort v legislativním plánu vlády pro letošní rok považuji zejména nastavení regulace exekucí, dále zákon o sociálním bydlení a zákon o sociálním podnikání. Co se týče proti korupční problematiky - je to zákon o veřejných zakázkách a zákon o státním zastupitelství,“ říká ministr Dienstbier.

Legislativní plán vlády na rok 2015 obsahuje celkem 170 legislativních úkolů, z toho 18 věcných záměrů zákonů, 28 návrhů zákonů, 80 návrhů novel zákonů, 31 návrhů nařízení vlády, 9 návrhů novel nařízení vlády a ve 4 případech nebyla určena forma budoucí právní úpravy. Asi 30 % legislativních návrhů obsažených v materiálu má implementační povahu, tj. představuje plnění legislativních závazků vůči Evropské unii.


Ministr Dienstbier dnes s přítomnými novináři diskutoval o postavení romské menšiny a legislativních normách, které by mohly situaci pomoci řešit obcím i konkrétním lidem. Žurnalisty zajímal i jeho názor na školský zákon a to, zda, bude-li přijat v podobě navrhované MŠMT, skutečně může přispět k větší integraci dětí do hlavního vzdělávacího proudu.
Diskutovalo se rovněž o protikorupčních opatřeních a novince, kterou Jiří Dienstbier, coby předseda Legislativní rady vlády, zavedl, a sice, že každý nově předkládaný zákon musí obsahovati i proti korupční opatření.
Řeč přišla i na další témata – jako financování politických stran, zákon o státním zastupitelství atd.

Snídaně min. Dienstbiera s novináři

  

 

 

 

 

 


 Plán legislativních prací vlády ČR na rok 2015 je strategický dokument, jímž vláda vymezuje své legislativní priority na následující časové období a zároveň ukládá svým jednotlivým členům legislativní úkoly.

Součástí celého balíčku je také Přehled implementačních prací vlády a Výhled implementačních prací vlády na rok 2015 a další léta. Ten obsahuje seznam návrhů předpisů EU, které jsou v současné době projednávány v institucích EU, a výčet právních předpisů ČR, jenž bude nutné v případě přijetí uvedených návrhů předpisů EU nově přijmout či novelizovat.

Materiál vychází především z podkladů předložených ministerstvy a zahrnuje i legislativní úkoly, jejichž zpracovatelem jsou jiné ústřední orgány státní správy a předkladatelem členové vlády, kteří vůči nim vykonávají koordinační a informační funkci.
Dokumenty zpracoval Odbor vládní legislativy v součinnosti s jednotlivými ministerstvy a dalšími orgány vlády. Poradním orgánem vlády v oblasti její legislativní činnosti je Legislativní rada vlády (LRV). Předsedou LRV je od 29. ledna 2014 ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který také plán předkládal do vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X