Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

11. 3. 2016 14:18

Parlament začal projednávat zákon o celostátním referendu

Poslanecká sněmovna PČR začala dnes projednávat vládní návrh ústavního zákona o celostátním referendu, který připravil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Kabinet tento zákon, jehož vznik vychází z koaliční dohody a je uveden v programovém prohlášení vlády, schválil na svém zasedání 13. července 2015.

„Česká republika je jednou z mála evropských zemí, které nemají obecný zákon o referendu zařazen ve svém právním řádu,“ zdůraznil ministr Jiří Dienstbier a dodal, že díky novému zákonu budou občané moci vykonávat státní moc nejen prostřednictvím voleb, ale také i přímo. „Dostanou tak možnost, kterou naše ústava předjímá již třiadvacet let,“ doplnil Jiří Dienstbier.

„Institut obecného referenda má být významným doplněním soustavy výkonu moci založené na zastupitelské demokracii. Díky němu budou moci občané vykonávat státní moc nejen prostřednictvím voleb, ale i přímo,“ vysvětlil podstatu nového zákona Dienstbier.

Návrh na konání referenda bude oprávněn podat občan ČR, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 250 000 občany ČR, kteří dosáhli věku 18 let.

Návrh ústavního zákona definuje oblasti, o nichž může být rozhodováno v referendu obecně. Čeští občané mohou v referendu rozhodnout o zásadních věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu. V referendu bude například možné rozhodnout o stavbě vojenského radaru či dostavbě jaderné elektrárny.

Konání referenda musí obsahovat konkrétní otázku, o níž se má v referendu rozhodnout. Rozhodnutí se přijme tehdy, pokud nadpoloviční většina hlasujících občanů a zároveň nejméně 25 % všech občanů oprávněných v referendu hlasovat odpoví na otázku položenou v referendu kladně anebo záporně. Toto pravidlo je podle ministra Dienstbiera vhodnější než podmínka padesátiprocentní účasti. „Těm, kteří nesouhlasí s navrženou otázkou, by v takovém případě stačilo bojkotovat účast u referenda," vysvětluje ministr Dienstbier.

„Zda zákon získá ve Sněmovně i v Senátu potřebnou ústavní většinu, je těžké předvídat, přesto platí, že ještě nikdy nebyly příznivější podmínky pro přijetí ústavního zákona o referendu než dnes,“ je přesvědčen ministr Dienstbier.

Na podobě nového ústavního zákona se podílela s vládními legislativci i expertní skupina složená ze zástupců koaličních stran. Přijetí zákona o celostátním referendu přišel do PS PČR svým projevem v pátek 11. března podpořit i prezident Miloš Zeman.

Poslanci nakonec po několikahodinové rozpravě projednávání tohoto ústavního zákona přerušili v prvním čtení, schůze bude pokračovat 22. března. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X