Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 4. 2015 12:29

Proběhlo první letošní zasedání Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů

V úterý 21. dubna 2015 od 09:00 do 12:00 hodin se ve Strakově akademii uskutečnilo první jednání Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů (dále jako „Rada“) v tomto roce, které zahájil a vedl její předseda, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Jiří Dienstbier.

Rada se nejprve zaměřila na plnění úkolů, které byly stanoveny na jejím minulém zasedání, na činnosti jejího sekretariátu a schválila svůj plán práce na rok 2015. Rada se dále opětovně zabývala rámcovou pozicí vlády ČR k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy dozorčí rady/nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burzách a souvisejících opatřeních (dále jako „návrh směrnice“). Rada v této souvislosti vyjádřila znepokojení, že vláda ČR nadále zastává negativní stanovisko k návrhu směrnice a vyzvala vládu ČR k revizi rámcové pozice.

V návaznosti na předložení věcného záměru zákona o zálohovaném výživném do meziresortního připomínkového řízení vyzvala Rada ministryni práce a sociálních věcí k dokončení legislativního procesu tohoto zákona a doporučila vládě ČR jeho přijetí. V této souvislosti Rada také vyzvala ministra spravedlnosti, aby se důsledně zabýval otázkou vymáhání neplaceného výživného.

Rada také doporučila zavedení pozice koordinátorů a koordinátorek rovnosti žen a mužů na krajských úřadech tak, aby bylo zajištěno důsledné uplatňování hlediska rovnosti žen a mužů také na krajské úrovni. Rada rovněž schválila podnět k zahájení kroků k zavedení Dne otců a Dne matek jako významných dní v českém kalendáři. 

Důležitým bodem jednání byla diskuse o Zprávě za rok 2014 o rovnosti žen a mužů a o naplňování Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 (dále jako „Zpráva“) a návrhu změn statutu Rady, jejichž cílem je především posílení role Rady při vyhodnocování plnění Vládní strategie, rozšíření členství v Radě o veřejnou ochránkyni práv a ukotvení pracovní skupiny k dotačnímu titulu pro rovnost žen a mužů. Rada také projednala aktuální informace o agendě v oblasti rovnosti žen a mužů vztahující se k Evropské unii.

Radu vlády pro rovné příležitosti žen a mužů považuji za důležitý a velmi aktivní poradní orgán. Jsem rád, že se v uplynulých měsících podařilo podniknout řadu významných a konkrétních kroků pro posílení rovnosti žen a mužů v české společnosti, na nichž se také Rada intenzivně podílela,“ uvedl Jiří Dienstbier.

Na závěr jednání Rady představily svou činnost a priority v oblasti rovnosti žen a mužů Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo zdravotnictví. Rada také diskutovala o genderových aspektech obnovení odvodové povinnosti pro ženy a muže či o podpoře rovnosti žen a mužů ve vědě, výzkumu a inovacích. Na jednání Rady byla rovněž krátce představena nově ustavené Genderová expertní komora.
20150421_Min. Dienstbier řídí Radu vlády pro rovnost žen a mužů

Zápis ze zasedání Rady:
/cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/cinnost_rady/zaznam-ze-zasedani-rady-vlady-pro-rovne-prilezitosti-zen-a-muzu-ze-dne-21--dubna-2015-131446/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X