Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 3. 2015 11:25

Radan Šafařík: Představili jsme v New Yorku vládní Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí

Ve dnech 9. – 20. března 2015 v New Yorku probíhá 59. zasedání Komise OSN pro postavení žen. Česká delegace vedená Martinou Štěpánkovou, náměstkyní ministra pro lidská práva a rovné příležitosti, se zasedání Komise zúčastnila v minulém týdnu. Vedoucí Oddělení rovnosti žen a mužů Lucia Zachariášová se účastní celého programu zasedání Komise, který probíhá i tento týden. 

Komise je vrcholným orgánem OSN pro oblast rovnost žen a mužů. Zasedá každoročně v březnu v New Yorku a jejím mandátem je vyhodnocovat plnění Úmluvy OSN o odstranění všech forem diskriminace žen, Pekingské akční platformy a dalších mezinárodních dokumentů v oblasti genderové rovnosti. Letošnímu zasedání Komise OSN pro postavení žen je mezinárodním společenstvím věnována zásadní pozornost, neboť jeho tématem je vyhodnocení plnění Pekingské akční platformy u příležitosti 20. výročí od jejího přijetí. Pekingská akční platforma představuje komplexní a dosud nepřekonaný mezinárodní standard v oblasti podpory práv žen a genderové rovnosti.

Tři otázky pro:
Radana Šafaříka, pracovník Oddělení rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva a člena české delegace

Radan Šafařík - na zasedání CSW v New Yorku

1) Kterým závažným tématům se zatím jednání věnovalo a do jaké míry se témata ČR shodují či nikoliv s těmi, které řeší další státy? Které konkrétně?
Letošní zasedání pokrývá celou škálu oblastí rovnosti žen a mužů, neboť se věnuje vyhodnocení Pekingské akční platformy jakožto rámcového mezinárodního dokumentu. Kromě ekonomického postavení žen, rovného přístupu ke vzdělávání či vyrovnané participace žen a mužů v rozhodování se pozornost věnuje také například genderově podmíněnému násilí. Konkrétně toto téma je aktuální i pro ČR, neboť výzkumy dlouhodobě ukazují, že genderově podmíněnému násilí (např. domácímu násilí, sexuálnímu obtěžování či znásilnění) u nás čelí vysoké množství žen i mužů. U domácího násilí se odhaduje, že jej zažila přibližně každá třetí žena v ČR. U znásilnění je to přibližně 10 % žen. Tato čísla ukazují, že se jedná o závažný problém i v naší společnosti.

2) O čem referovala česká delegace?
Česká delegace na letošním zasedání byla velmi aktivní. Kromě všeobecné rozpravy a bilaterálních setkání také uspořádala vlastní seminář (tzv. side-event) věnovaný participaci žen z menšin na veřejném životě. Ve svém projevu a na bilaterálních setkáních jsme mj. představili náš Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018, který schválila vláda ČR v únoru letošního roku. Jedná se o ambiciózní a komplexní strategický dokument, který přispěje k prevenci domácího násilí, sexuálního obtěžování či znásilnění v ČR a k efektivnější ochraně obětí a pomoci osobám násilním.

3) Může vzejít z jednání nějaký závěr, který by měl konkrétní dopad na politiky jednotlivých států?
Kromě oficiálního programu na zasedání probíhají také semináře organizované členskými státy OSN, mezinárodními organizacemi či nevládními organizacemi. Těchto seminářů letos proběhne více než 200 a jsou vždy zaměřeny na konkrétní téma v rámci agendy rovnosti žen a mužů. Jejich smyslem je sdílet příklady dobré praxe a přispívat k zavádění opatření, které se již někde osvědčily, i do jiných států. Na zasedání CSW je tak možné získat cennou inspiraci, která je následně využita na vnitrostátní úrovni. Z pohledu ČR a agendy prevence domácího a genderově podmíněného násilí se například jedná o opatření v oblasti specializace soudních a policejních orgánů na tyto formy násilí či o opatření v oblasti práce s násilnou osobou. V těchto oblastech si ze zasedání přivážíme důležité informace a návrhy, které bychom rádi využili i pro práci v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X