Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

16. 9. 2015 16:02

Solidarita by měla být samozřejmým parametrem jakéhokoli celoevropského řešení migrační krize

Prohlásil to ministr Jiří Dienstbier na tiskové konferenci k tématu uprchlíků, která se konala dnes v budově Úřadu vlády ČR.

Tisková konference proběhla po jednání Výboru pro práva cizinců a Výboru pro práva dítěte Rady vlády Rady vlády pro lidská práva, které spadají do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

TK min. Dienstbiera po jednání Výboru pro práva cizinců Rady vlády pro lidská práva

Podle ministra Dienstbiera je nutné nabídnout i dobrovolně bez jakýchkoli kvót dostatečnou pomoc těm zemím, které momentálně čelí největšímu náporu migrační vlny. S tím souvisí i otázka velmi diskutovaných povinných kvót. „V odmítání povinných kvót vidím legitimní důvody. Nelze lidi nutit, aby někde zůstali násilím, ale má to samozřejmě i druhou rovinu. Pokud hovořím o solidaritě, a odmítáme-li kvóty, zároveň musíme nabídnout i takovou pomoc, která je mnohem zásadnější,“ řekl ministr. Je toho názoru, že pro zemi, která má deset milionů obyvatel, by neměl být problém zvládnout důstojné přijetí necelých čtyř tisíc lidí, jak navrhovala Evropská komise. Poukázal na pondělní prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle kterého jsou české firmy schopny zaměstnat až pět tisíc Syřanů.  Právě zaměstnání je klíčové pro lepší integraci přijatých uprchlíků do společnosti a právě míra integrace je klíčová pro obě strany.

Předsedkyně Výboru pro práva cizinců Magda Faltová a členka Výboru pro práva dítěte Anna Hofschneiderová na tiskové konferenci informovaly o usneseních přijatých na jednáních Výborů, která vyzývají vládu ke zlepšení situace v zařízeních pro zajištění cizinců a k zajištění odpovídající sociální ochrany dětí migrantů a jejich rodin na území České republiky. V této souvislosti ministr Dienstbier řekl, že je povinností České republiky zajistit práva všech, kteří žádají o ochranu v rámci dublinského systému. „Tato práva zahrnují i včasnou a dostatečnou právní pomoc a samozřejmě tlumočení,“ zdůraznil ministr.

Přizvaný host senátor Hassan Mezian uvedl, že drtivá většina uprchlíků prchá před válečnými konflikty a že současná krize představuje zkoušku pro celý svět. „Svět teď prokáže, zda a jak je schopný tuto krizi zvládnout." 

Ministr Dienstbier k tématu v pořadu Události, komentáře (ČT):
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/215411000370916/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X