Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 11. 2016 16:35

V Praze dnes proběhl Kulatý stůl Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy (ECRI)

Kulatý stůl organizovala Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy (ECRI) ve spolupráci s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a veřejnou ochránkyní práv. Akce v budově Úřadu vlády se účastnili zástupci ústředních i místních orgánů, akademici, zástupci mezinárodních a nevládních organizací, jakož i členové zranitelných skupin, na něž se ECRI zaměřuje.

V rámci kulatého stolu se projednávala opatření, jež byla učiněna v návaznosti na doporučení ECRI v její poslední monitorovací zprávě o České republice z roku 2015. Kulatý stůl měl za cíl zároveň přispět k vnitrostátní diskusi o boji proti rasové diskriminaci a nesnášenlivosti a zvýšit povědomí široké veřejnosti o těchto otázkách.

Během celého dne se v rámci tří programových bloků hovořilo o hlavních závěrech a doporučeních obsažené ve zprávě ECRI o České republice, dále o legislativním a institucionálním rámci boje proti rasismu a rasové diskriminaci a integraci Romů.

Akci svými projevy zahájil předseda ECRI Christian Ahlund, dále ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejná ochránkyně práv České republiky Anna Šabatová.

Kulatý stůl Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy (ECRI)

"Boj proti diskriminaci a nesnášenlivosti je širším střetem o povahu naší společnosti, aby byla tolerantní, abychom vytvořili pro všechny důstojné podmínky. Proto má toto setkání smysl.  Komise proti rasismu a nesnášenlivosti dává v této oblasti doporučení. Jejich cílem není kritizovat nebo obviňovat země, do kterých tato doporučení směřují. Rád bych zdůraznil, že my její práci bereme jako příležitost diskutovat, jak jak zlepšit naše aktivity v této oblasti," prohlásil ministr Dienstbier v úvodu.

Ve své zprávě z roku 2015 ECRI doporučila novelizovat ustanovení antidiskriminačního zákona o sdílení důkazního břemene, rozšířit pravomoci veřejného ochránce práv, zaměřit Kampaň proti rasismu a násilí primárně na romskou populaci a zavést alespoň jeden rok povinné a bezplatné docházky do předškolních zařízení pro všechny děti před vstupem do základní školy hlavního vzdělávacího proudu.


ECRI je orgán pro lidská práva Rady Evropy složený z nezávislých odborníků, kteří sledují problémy rasismu, xenofobie, antisemitismu, nesnášenlivosti a diskriminace z důvodů „rasy“, národního/etnického původu, barvy, občanství, náboženského vyznání a jazyka (rasová diskriminace) aj. Vypracovává zprávy a vydává doporučení členským státům k daným otázkám.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X