Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

7. 4. 2016 12:46

Vláda znovu odložila podnět ke sjednocení služeb pro ohrožené děti

Podnět na jednání kabinetu předložil ministr Jiří Dienstbier z pozice předsedy Rady vlády pro lidská práva. Ministr dále seznámil vládu se stavem přidělování gescí a plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii.

Podnět Rady vlády ČR pro lidská práva ke sjednocení služeb pro ohrožené děti a k úpravě podmínek pro poskytování pobytových služeb těmto dětem vyzývá k předložení návrhu právní úpravy sjednocení systému služeb pro ohrožené děti pod jeden rezort, postupného snižování kapacit zařízení pobytové péče o ohrožené děti, přijetí strategie rozvoje služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny za účelem jejich územní dostupnosti a diverzifikace a předložení návrhu legislativního omezení možnosti umisťování dětí do 7 let věku v zařízeních kolektivní péče. Předkládaný podnět reaguje na významné problémy současného systému, kterými jsou především jeho roztříštěnost, neomezené umisťování dětí od raného věku do vysokokapacitních pobytových zařízení a nedostatečná místní dostupnost terénních sociálních služeb pro rodiny s dětmi. Roztříštěnost současného systému mezi tři ministerstva neumožňuje adekvátně reagovat na komplexní potřeby dětí.

Materiál dále usiluje o postupné snížení kapacit pobytových zařízení, aby péče probíhala v malých skupinách komunitního charakteru a naopak byly rozvíjeny terénní služby odpovídající potřebám jednotlivých skupin ohrožených dětí. Rada vlády pro lidská práva podnět projednala a schválila v prosinci minulého roku.

Přerušený bod ze dne 21. 3. 2016 vláda dnes odložila na příští schůzi.

 

Informace o stavu přidělování gescí a plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za měsíc únor 2016
Informace je předkládána na základě článku 10 odst. 2 Metodických pokynů pro zajišťování prací při plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii, schválených usnesením vlády ze dne 12. října 2005 č. 1304, v platném znění. Ustanovením tohoto článku je uložena povinnost jedenkrát měsíčně informovat vládu České republiky o stavu přidělování gescí a plnění legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii prostřednictvím statistických výkazů z databází Informačního systému pro aproximaci práva („ISAP“). Informace obsahuje údaje o přidělování gescí k návrhům předpisů EU a k předpisům vyhlášeným v Úředním věstníku EU, sledování legislativních dopadů návrhů předpisů EU, zapracování předpisů EU do právního řádu České republiky, především s ohledem na směrnice, plnění úkolů uložených v souvislosti s implementací práva EU,  řízeních vedených proti České republice pro nesplnění povinností plynoucích z práva EU.

Vláda vzala informace na vědomí.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X