Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 11. 2016 10:00

Aktuálně.cz: Dienstbier: Jsem nepopulární, protože nehraji na strunu strachu. Babiš je nekompetentní ministr

Je to zřejmě poslední rozhovor, který Jiří Dienstbier (ČSSD) poskytl ještě ve funkci ministra pro lidská práva. Uskutečnil se v pondělí večer v jeho pracovně krátce poté, co se sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten má v úterý oznámit, které ministry své vlády nahradí novými tvářemi. Ačkoliv se k tomu Dienstbier nechtěl vyjadřovat, podle informací Aktuálně.cz právě on spolu s dalšími dvěma ministry bude muset Strakovu akademii opustit. Šéf Legislativní rady vlády v rozhovoru otevřeně hovoří o své vizi dalšího fungování ČSSD, o vnitrostranických pnutích i o Andreji Babišovi, kterého označil za nejméně kompetentního člena vlády.

Právě jste měl schůzku s premiérem. Oznámil vám, že v úterý navrhne prezidentovi váš odchod z vlády?

Svoje konečné rozhodnutí musí oznámit premiér, to nemůžu říkat já. Je to jeho rozhodnutí, on za něj nese odpovědnost.

Ale řekl vám, že už s vámi nepočítá?

To nemůžu nyní komentovat.

Pokud vás odvolá, jaké jsou podle vás důvody? Proč by chtěl, aby Jiří Dienstbier neseděl ve vládě?

Je zcela na něm, koho chce mít ve svém týmu. Možná to může mít nějaké souvislosti s tím, jak chce ovlivnit situaci uvnitř sociální demokracie. Nebo jaké voličské skupiny chce oslovovat ve společnosti.

Jen v neděli se proti vám vyslovil Andrej Babiš i prezident Zeman. Máte pocit, že rostl tlak na premiéra, aby vás odvolal?

Kdyby mě odvolal proto, aby udělal radost prezidentovi nebo Babišovi, asi by to nepomohlo nastartovat sociální demokracii.

Bylo něco, co vám premiér vyčítal, u čeho říkal, že jste to měl dělat jinak?

Nerad bych převyprávěl náš soukromý rozhovor. Říkám vám svoje názory a minimálně stejně otevřeně jsem je vždy říkal i premiérovi.

Myslíte si, že jste byl pro Bohuslava Sobotku oporou?

Já si myslím, že jsem byl Bohuslavu Sobotkovi větší oporou než někteří, kteří to dělají v rámci nějakých kalkulací a politických dohod. Já jsem k tomu politické dohody nepotřeboval, dělal jsem to z přesvědčení.

Ale sám víte, že jste byl terčem časté kritiky v ČSSD i mimo ni...

Například v době lánského puče jsme si všichni, kdo jsme byli na straně Bohuslava Sobotky, mysleli, že je to prohraná záležitost. A přesto jsme šli se Sobotkovými odpůrci do střetu a překvapivě jsme vyhráli. V tomto mém chování žádná kalkulace nemohla být, vypadalo to, že Sobotka bude odstavený z pozice šéfa strany.

...

Celý článek na: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/dienstbier-babis-je-nejmene-kompetentni-ministr-cssd-zacal-p/r~744792e8a59011e6bea5002590604f2e/?redirected=1478606955

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X