Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

24. 10. 2016 12:23

ČRo: Adoptovat dítě homosexuálního partnera? Dienstbierův návrh projedná vláda

Představte si následující situaci. Máte s bývalou manželkou nebo manželem dítě. Vychováváte ho ale s novým partnerem stejného pohlaví, se kterým jste uzavřeli registrované partnerství. K dítěti ale nový přítel nebo přítelkyně nemá žádný právní vztah. Třeba u lékaře se proto nedozví nic o jeho zdravotním stavu. Tuto situaci má změnit novela zákona o registrovaném partnerství, která přináší možnost adopce. Návrh má v pondělí projednat vláda.

Změnu zákona by Tereza s Pavlou uvítaly. Žijí spolu v registrovaném partnerství a vychovávají malou Sáru. Biologickou matkou je Tereza. Pavla už před časem mluvila o tom, že ona je po právní stránce úplně cizí člověk. „Při indispozici Terky, když je nemocná a nemůže se na sto procent starat o dítě, tak já bych si mohla vzít takzvanou ošetřovačku. Není to ale možné, musím si čerpat klasickou dovolenou," popisuje Pavla.  
Současnou situaci kritizovala před časem i Jana. Po rozchodu s partnerkou přišla o možnost stýkat se s dítětem, které vychovávala odmalička. 
„Investujete do svých vztahů. Odejdete a nemůžete zkrátka nic, protože jste něco méněcenného pro naše orgány," upozorňuje Jana. 

„Nejde o právo partnerů osvojit dítě, ale jde o zajištění stejných práv dítěte, jako mají děti v jiných rodinách. Je tady celá řada praktických problémů, které souvisí například s přístupem ke zdravotním informacím,“ vysvětluje Dienstbier. „V extrémním případě pokud zemře biologický rodič, tak tady není žádný právní vztah mezi druhým partnerem a dítětem, přestože ho dítě považuje za stejně dobrého rodiče jako toho biologického. Dítě může být například i umístěno do ústavní péče,“ dodává ministr pro lidská práva. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD ale upozorňuje, že podmínkou je, aby pár uzavřel registrované partnerství. „Bavíme se o situacích, kdy dítě žije s jedním biologickým rodičem ve společné domácnosti. Jsem určitě pro, aby partner nebo partnerka měl možnost toto dítě adoptovat,“ říká Marksová.  Novelu zákona o registrovaném partnerství připravil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Měla by vyřešit situaci asi tisícovky dětí, které žijí s jedním biologickým rodičem a jeho partnerem. Potomka by druhý z páru mohl adoptovat.  

...

Celý článek na: http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaci/_zprava/adoptovat-dite-homosexualniho-partnera-dienstbieruv-navrh-projedna-vlada--1662318

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X