Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 2. 2016 11:32

ČT 24: Na podporu Kliniky se sešly dvě stovky lidí, politici útok odsoudili

Na podporu Kliniky, kterou v sobotu napadla skupina maskovaných lidí, se v parku nad centrem sešly asi dvě stovky lidí. Přišel i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Útok odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Policie útok prověřuje pro podezření ze spáchání výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci.

Útok na místě odsoudil i ministr pro lidská práva nebo pražská primátorka. "Je to něco, co je naprosto za hranou," řekl k útoku Dienstbier. "Je naprosto nezbytné situaci řešit, toto už nemůže nechat nikoho chladným. Nenávisti, která se šíří českou společností, se je třeba postavit," dodal. "Praha je otevřené, mezinárodní město, které nesnese podlé projevy rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti," prohlásila Krnáčová.

Zákeřný útok na Kliniku ukázal, kam vede zloba a nenávist. Takové činy jsou v demokratické společnosti naprosto nepřijatelné.
Jiří Dienstbier (@jiridienstbier) February 7, 2016
Tím, že jsem zde, jasně říkám, že osobně odsuzuji jakoukoli formu teroru. pic.twitter.com/elz4kIgrZK— Adriana Krnacova (@adkrn) February 7, 2016

Útok na Twitteru odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO) zároveň upozornila, že činnost na pomoc uprchlíkům, jakou provádí centrum Klinika, je nutná. "Musíme těm lidem pomáhat," podotkla.

Násilí je v demokracii nepřijatelné, odsuzuji žhářský útok na centrum Klinika.Pevně věřím, že policie brzy vypátrá pachatele.— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) February 6, 2016

1/3 Dnes jsem uvedl k útoku na Kliniku: Je bezpodmínečně nutné téma migrace sebrat z rukou extremistů pravicových i levicových.— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) February 7, 2016

Zápalné lahve a rozbíjení výloh do demokracie a politické diskuse nepatří. Doufám, že viníci budou co nejdříve dopadeni.
Petr Fiala (@P_Fiala) February 7, 2016

Ministr vnitra Milan Chovanec považuje útok za zbabělý akt, který potvrzuje nebezpečí fašizace části naší společnosti. "Pro znejišťování veřejnosti není žádný důvod. Česká vláda odmítla a nadále odmítá povinné kvóty. Nelegálních migrantů je díky postupu státu, který striktně dodržuje evropské i české zákony, na území ČR necelá stovka," uvedl ministr v tiskovém prohlášení. Dodal, že očekává, že policie udělá pro vypátrání pachatelů maximum.

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) na svém facebookovém profilu uvedla, že v pondělí bude na radnici zasedat bezpečnostní grémium. "Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i postojem prezidenta republiky je, jak se včera ukázalo v Jeseniově ulici, velmi nebezpečná. Násilné trestné činy do civilizované společnosti nepatří a je třeba je co nejostřeji odsoudit. Pevně věřím, že Policie ČR tento případ řádně vyšetří a viníci budou dle práva potrestáni. Bezpečnost obyvatel Prahy 3 nesmí býti ohrožována," napsala.Policie po útočnících pátrá

"Policie o plánovaném útoku žádné informace předem neměla. Pokud by takové informace měla, dělala by maximum pro to, aby nebyly výhrůžky naplněny. Žádný podnět policie nepřijala ani od obyvatel samotné Kliniky."

 K útoku na centrum na Žižkově došlo krátce před osmou hodinou večer. Útočníci do objektu házeli kameny a světlice, které zapálily část kavárny. "V budově se v té chvíli nacházelo přes dvacet osob, kameny létaly i do místnosti s lidmi. Jeden člověk utrpěl zranění hlavy a byl odvezen do nemocnice. Několik lidí se nadýchalo kouře," popsalo centrum ve svém prohlášení.

Původní informace policistů hovořily o tom, že skupina na centrum v žižkovské Jeseniově ulici naházela zápalné lahve. Hasiči požár po příjezdu dokázali uhasit za čtyři minuty. Pražská policie pátrá v souvislosti s útokem po dvacítce osob. Několik osob už vyslechla, zatím nikoho neobvinila.

...

Celý článek na: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1685914-nasili-je-v-demokracii-neprijatelne-odsoudil-sobotka-utok-na-kliniku-policie-incident

ČT 24: Na podporu Kliniky se sešly dvě stovky lidí, politici útok odsoudili

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X