Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

15. 1. 2016 11:58

ČT24.cz: Důstojnější podmínky pro běžence v detenci a hlavně pro děti – navrhuje Rada vlády pro lidská práva

Česká detenční zařízení zima téměř vyprázdnila – zůstává v nich jen asi stovka cizinců. Stále tam končí celé rodiny nebo děti bez doprovodu blízkých. Rada vlády pro lidská práva teď navrhuje změny v přístupu k běžencům. Chce jim zajistit důstojnější podmínky.

Na tábor v Bělé-Jezové, což je jedno ze tří detenčních zařízení v Česku, si stěžovala řada uprchlíků, kteří jím prošli. Například Syřan Abdelmuhsin Hammora v říjnu 2015, když ho s rodinou z této detence propustili, řekl, že nešlo o tábor, ale o vězení. Jako příklad uvedl, že do místnosti, kde rodina spala, v noci vtrhlo šest ozbrojených policistů.

Syn tohoto uprchlíka má navíc chronické astma. Když měl v noci záchvat, trvalo prý až půl hodiny, než se dozvonili na bezpečnostní službu. Plus dalších 30 minut, než se dostali ke zdravotnické pomoci.

Do detenčních zařízení se dostanou cizinci, které na českém území zadrží policie, protože u nás pobývají nelegálně. Mnohdy se tak stane při průjezdu republikou, když je policie chytí třeba ve vlaku do Německa.

V ČR jsou v současné době tři detenční zařízení: v Bělé-Jezové, Drahonicích a ve Vyšních Lhotách. Jejich celková kapacita je 1392 míst. V Bělé-Jezové bylo 13. ledna 2016 obsazeno jen 11 míst z celkových 700. Ve Vyšních Lhotách bylo 39 zadržených cizinců a v Drahonicích 57.

...

Celý článek: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1657480-dustojnejsi-podminky-pro-bezence-v-detenci-a-hlavne-pro-deti-navrhuje-rada-vlady-pro

ČT24.cz: Důstojnější podmínky pro běžence v detenci a hlavně pro děti – navrhuje Rada vlády pro lidská práva

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X