Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 11. 2016 14:45

Deník.cz: Dienstbier: Řada věcí se povedla, hodnocení neúspěchu je předčasné

Přijetí vládních strategií rovnosti žen a mužů či sociálního začleňování, prosazení opatření proti korupci nebo zveřejňování chystaných zákonů považuje za úspěch odcházející ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj by jeho nástupce měl do voleb ještě dotáhnout třeba novely s rozšířením pravomocí ombudsmana či jednání o výkupu vepřína v Letech. Dienstbierův tým zatím nedokázal připravit zákon o sociálním podnikání, který už měl platit.

"Je předčasné říkat, co se nepodařilo. Některé věci jsou rozběhnuté. Mrzelo by mě, kdyby se neschválil zákon o ombudsmanovi, nedotáhl se výkup vepřína v Letech či legislativní proces novely Ústavy a zákona o NKÚ o kontrole veřejných financí," řekl Dienstbier. Doufá, že jeho nástupce dokončí co nejvíce rozdělaných věcí a nezastaví je. Podle odcházejícího ministra není ve zbytku volebního období už možné s novými návrhy začínat, nestihly by se.

Dienstbier řekl, že od premiéra výhrady ke své práci neslyšel. Už dřív uvedl, že za jeho odchodem z vlády je stranický tlak. S výtkou, že voliči nerozumějí jeho pojetí lidských práv a že hájil zájmy jen vybraných skupin, nesouhlasí. Zmínil své návrhy pro vládu, které se týkaly seniorů, dětí, postižených, menšin či žen.

"Mluvíme prakticky o všech občanech ČR. Každý, kdo to myslí s ochran oulidských práv vážně, nemůže k tomu v zásadě přistoupit jinak. Všeobecnou popularitu vám to rozhodně nezíská. Kdybych seděl ve své kanceláři a užíval si ministerské funkce, vadil bych méně lidem," míní Dienstbier.

Uvedl, že už při nástupu do funkce věděl, že pro lidskoprávní témata vždy podporu veřejnosti i politiků mít nebude. Přesto návrhy předkládal. "Kdyby se to nezkusilo a neotevírala se debata, pravděpodobně by se nic nezměnilo. Když přimějete lidi - i politiky, aby o tom přemýšleli, můžete dosáhnout změny. Má cenu předkládat i věci, které nemají v daném okamžiku šanci," řekl Dienstbier.

Celý článek na: http://www.denik.cz/z_domova/dienstbier-rada-veci-se-povedla-hodnoceni-neuspechu-je-predcasne-20161128.html

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X