Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

24. 10. 2016 14:12

epravo.cz: Ministerstvo financí musí opět dopracovat zákon o kontrole

Ministerstvo financí musí opět dopracovat návrh zákona o řízení a kontrole veřejných financí, na němž vázne rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Legislativní rada vlády kvůli tomu projednávání předlohy, kterou se letos zabývala už potřetí, opětovně přerušila. Ministerstvo má normu upravit 7. listopadu a poté předložit vládě. Způsob informování o projednávání normy označilo ministerstvo za vysoce nestandardní.

"Apeluji na ministra financí, aby lépe dohlédl na legislativní činnost svého resortu. Firma, kterou by Andrej Babiš řídil stejně jako svěřené ministerstvo, by bezpochyby již zkrachovala," uvedl ve zprávě k celé záležitosti ministr a předseda rady Jiří Dienstbier (ČSSD).

Toto prohlášení podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce vzbuzuje pochybnosti o nezávislosti a apolitičnosti aktuálního fungování legislativní rady. Ministerstvo financí chce věřit, že prohlášení a "stále zjevnější rozpor mezi odborným aparátem Legislativní rady vlády a jejím předsedou" nejsou motivovány Dienstbierovými politickými ambicemi, dodal mluvčí

Ministerstvo financí do návrhu podle zprávy z jednání rady zapracovalo jen část jejích připomínek. Návrh navíc zčásti kopíroval ustanovení z předlohy dodané na jaře, kterou rada počátkem března odmítla. "Návrh není tím, co Parlament očekává, pokud jde o omezení vícenásobných kontrol ve veřejné správě," podotkl Dienstbier. Podle Žurovce ale rada ocenila, že ministerstvo v aktuálním návrhu připomínky rady zapracovalo. Členové rady prý konstatovali, že ve sporných oblastech je třeba respektovat názor předkladatele a jeho koncepci.

Například ministerstvo školství podle zprávy nesouhlasilo s možností zapojení externích subjektů do řízení a kontroly veřejných financí. Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj požadují navrhované změny zákona provést prostřednictvím prosté novelizace stávajícího zákona, bez radikálních změn, jako je například naprosté upuštění od ustáleného zavedeného systému a pojmosloví. Hlavní rizika vidí v ochromení dlouhodobě budovaných kontrolních systémů a ve zbytečnosti nových nákladů.

Zákon o řízení a kontrole veřejných financí je předpokladem pro úspěšné projednání ústavního zákona a novely o rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ, který má vláda projednávat na pondělním zasedání. NKÚ by podle těchto předloh mělo získat právo kontrolovat obce a kraje, pokud jde o nakládání se státními dotacemi. Přijetí těchto norem ale zablokoval Senát do doby, než se podaří zákonem omezit kontroly ve stejné věci ze strany různých institucí.

...

Celý článek na: http://www.epravo.cz/zpravodajstvi/ministerstvo-financi-musi-opet-dopracovat-zakon-o-kontrole-103611.html

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X