Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

12. 2. 2016 13:24

esondy.cz: Ministr Dienstbier jednal předáky hornických odborů OKD

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) se při své středeční pracovní cestě do měst v Moravskoslezském kraji, která společně s vládní Agenturou pro sociální začleňování řeší problematiku sociálně vyloučených lokalit, setkal s předáky Sdružení hornických odborů OKD (SHO). Impulsem ke schůzce byl poslední vývoj situace v OKD. Vedení těžební společnosti minulý týden oznámilo, že má v úmyslu v následujících dvou letech postupně propustit asi pět tisíc zaměstnanců. Plánuje také ukončení těžby na dolech Paskov, Lazy a Darkov.

Jiří Dienstbier se proto zajímal o názory odborářů na tuto vážnou situaci a také o jejich návrhy na východisko z ní. Hrozí totiž stupňování sociálního napětí v regionu už tak zatíženém vysokou nezaměstnaností. 
„Jako ministr pro lidská práva, mezi která patří samozřejmě i práva zaměstnanecká, podpořím všechna opatření, která by negativní dopad rozhodnutí těžko předvídatelných majitelů OKD minimalizovala,“ uvedl Jiří Dienstbier. Za prioritu považuje zajištění co největšího počtu dobře placených pracovních míst v regionu a celkově důstojných podmínek těm, kterých se útlum hornictví dotýká. 
V tom ministr souzní s očekáváním odborářů. „My potřebujeme, aby byla zajištěna práce a důstojná mzda zaměstnancům. V případě, že dojde k útlumu, chceme, aby jej někdo opravdu řídil, ideálně stát,“ shrnul představu horníků místopředseda Odborového svazu PHGN a předseda SHO Jaromír Pytlík. Poznamenal, že jim vadí nejasná situace. „My se dozvěděli, že se má uzavřít Důl Paskov do 31. prosince 2016, že se budou uzavírat doly Lazy a Darkov. To ještě neznamená, že k tomu útlumu dojde. Už je únor a my stále nemáme konkrétnější informace, například, kde se vezmou peníze v případě, kdyby došlo k propuštění,“ poznamenal. 
S ministrem se kromě Jaromíra Pytlíka setkali také předsedové odborových organizací ČSM Štefan Pinter, Paskov Rostislav Palička, Lazy Petr Karkoška a povrchových pracovišť OKD Monika Němcová.

...

Celý článek na: http://www.e-sondy.cz/aktualne/5425-3/ministr-dienstbier-jednal-predaky-hornickych-odboru-okd-

esondy.cz: Ministr Dienstbier jednal předáky hornických odborů OKD

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X