Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

24. 2. 2016 11:22

Kladenský deník: V osmnácti se rozhodla jít bojovat za vlast, teď slaví devadesáté narozeniny

Devadesáté narozeniny oslavila v sobotu 13. února dlouholetá členka Československé obce legionářské (ČsOL) Kladno, válečná veteránka Marie Matějková ze Stochova. Blahopřát k významnému jubileu jí přišli legionáři, senátor a ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier a samozřejmě i její nejbližší rodinní příslušníci.

Marie Matějková (rozená Valoušková) se narodila 13. února 1926 na Volyni, ve vesnici Lipiny u města Luck. Pochází ze sedmi dětí.
"Když vypukla 2. světová válka a Němci napadli Sovětský svaz, výrazně to ovlivnilo i život rodiny Valouškových. V polovině března 1944 byli příslušníci 1. československé brigády odesláni na Volyň a v Rovně, významném středisku volyňských Čechů, zahájila činnost československá odvodní komise. Už po pár dnech vzrostl početní stav brigády z necelých tří tisíc na více než dvojnásobek. Přihlásila se i Marie Valoušková. Její bratr už v armádě bojoval," popsala část životního příběhu válečné veteránky předsedkyně ČsOL Kladno Eva Armeanová. Příchod volyňských Čechů umožnil 19. května 1944 vznik 3. čs. pěší brigády. Marie absolvovala spojařský kurz. Při osvobozování Slovenska utrpěla vážné omrzliny, které ji trápí dodnes. Svoji bojovou cestu zakončila jako četařka. Při povýšení do této hodnosti se osobně setkala s Ludvíkem Svobodou.
Po válce se s celou rodinou vrátila do Československa. Žila v Želci u Žatce. V současné době bydlí ve Stochově. Marie Matějková vychovala dvě dcery a syna. Těší se ze čtyř vnoučat a šesti pravnoučat.
V úterý 16. února přišla válečné veteránce k jejímu životnímu jubileu gratulovat i starostka Stochova Miloslava Becherová. Ani při této návštěvě kladenští legionáři nechyběli. "Oslavenkyni jsme zastihli v dobré náladě, v péči obou dcer, obklopenou pravnoučaty. Povídali jsme si o nelehkém životním osudu této milé statečné a skromné ženy. Vzpomínala na mladí na Volyni, dozvěděli jsme se, že má jako většina Volyňských Čechů stále ráda šťovíkovou polévku, kterou vaří i její dcery Alena a Jindra, dokonce si šťovík zavařují, aby měly zásobu v zimních měsících," řekla Eva Armeanová.
Ta se Marii Matějkové svěřila, že už dvakrát navštívila Rovno, místo kde bylo zmíněné odvodní řízení. Upomníku, který je tam postaven k uctění památky padlých Volyňských Čechů, položili kladenští legionáři věnec. "Zavzpomínali jsme společně inaměstoLuck, kde si potomci Čechů do dnešních dní udržují svůj jazyk a zpívají národní písně. Navštívili jsme také pivovar Zeman, který v roce 1888 v Lucku založil Václav Zeman. Od roku 2004 se podařilo výrobu piva obnovit, a tak pivovar vyrábí oblíbený chmelový nápoj pojmenovaný po svém zakladateli," uvedla Eva Armeanová.
Marie Matějková hostům ukázala některé vzácné fotografie, například snímek své rodiny, který si s sebou vzala, když vstupovala do armády. Rovněž svoji fotografii v uniformě, obrázek bratra Josefa, jenž také válku přežil.
"Z jeho věnování na fotografiíchjsmese dozvěděli, že ji doma nazývali milovanou Mařenkou nebo drahou Máničkou. Marie opět zavzpomínala na válku, nebezpečí smrti, ale i velký hlad, který zakusila. Moc by si přála, aby žádné děti a jejich rodiče nikdy válku nezažili. Potěšili ji všichni gratulanti a měla radost z květin, dárků a také z čestného uznání, které dostala od vedení obce legionářské," sdělila předsedkyně ČsOL Kladno Eva Armeanová. "Velmi si vážím toho, že máme v naší legionářské organizaci takové statečné ženy bojovnice jako jsou četařka Marie Matějková nebo partyzánka Olga Mauleová z Kladna, která oslavila devadesáté narozeniny letos v lednu," dodala.

...

Celý článek v dnešním vydání Kladenského deníku
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X