Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 11. 2016 15:36

MF DNES: Tvrdohlavý snílek

Své poslední vládní jednání si ministr Jiří Dienstbier očividně užil. Podle dalších účastníků se rozloučil "grilováním" ministra financí Andreje Babiše za zmatky před zavedením EET. Odcházel však spokojený. Poslední materiál, který kolegům předložil, akční plán boje proti sociálnímu vyloučení, mu schválili.

"Tradiční schůze vlády," shrnul jednání se smíchem poté, co ještě jednou Babiše obvinil z nekompetentnosti. Jak si však vedl sám Dienstbier, jehož o funkci podle mnohých připravila jeho tvrdohlavost a neochota vyjednávat kompromisy?
Dienstbier tvrdí, že premiér Bohuslav Sobotka mu nedokázal jeho odvolání z pozice ministra vysvětlit ničím jiným než vnitrostranickým tlakem. "Žádná kritika mé práce nepadla," vzpomíná Dienstbier na setkání s premiérem.
Velkou radost z jeho odchodu nemají ani ti, kteří se děním v jeho resortu dlouhodobě zabývají či s jeho úřadem komunikují. Nedostatky v jeho počínání by však našli. "Ve všech oblastech se boj proti korupci o něco posunul, ale ne o moc. Formálně se sice legislativní snahy dají odškrtnout, ale většina z nich není tak důsledná, jak by bylo třeba," říká Petr Leyer, právník organizace Transparency International.
Negativně je Dienstbierovo počínání hodnoceno především kvůli údajně bezzubému zákonu o ochraně whistleblowerů, tedy těch, kdo oznámí korupci. Nedostatečné je prý také opatření, díky kterému měly odhalit své majitele firmy, jež získávají veřejné prostředky.
Chválen je Dienstbier v této oblasti naopak za snahu rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu a pak hlavně za to, že se mu povedlo dosáhnout schválení novely zákona přinášející větší transparentnost při financování politických stran.
Díky němu mohou počítat s maximálně 90milionovým výdajovým stropem na volební kampaně. Kromě toho bude jejich financování nově kontrolovat speciální úřad a částečně do něj bude moci nahlédnout i veřejnost přes transparentní účty, které si budou strany muset díky novele zřídit.

Neschopnost vysvětlovat

Nejpozitivněji se k Dienstbierovu počínání staví lidskoprávní organizace. MF DNES oslovila tři a kladně ho ohodnotily všechny. Hlavním nedostatkem jeho působení na ministerstvu podle nich byla neúspěšná snaha přesvědčit o správnosti svých kroků vládní kolegy i veřejnost.
Zatímco nevládní organizace toho litují, spolustraníci mu ji vyčítají. "Jeho nekompromisní postupy ho stály pozici uvnitř strany," řekl v reakci na zprávy o Dienstbierově odvolání jeden z jeho vlivných spolustraníků.
Důsledkem toho je, že práce jeho úřadu může v budoucnu přijít vniveč. Podařilo se mu sice dosáhnout schválení strategických dokumentů ve všech lidskoprávních oblastech, ale jejich osud, především třeba osud plánu na větší zastoupení žen ve vedení státních podniků a úřadů, bude záviset především na ochotě ostatních jej plnit.
Sám Dienstbier v této oblasti zdůrazňuje svou snahu o rozšíření pravomocí ombudsmanky a novelu zákona, která by v případě schválení měla homosexuálům zajistit možnost osvojit si dítě svého registrovaného partnera.
Především však zdůrazňuje zahájení dialogu o vykoupení vepřína stojícího na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Ani to však před svým koncem nestihl, a musí tak doufat, že teď za něj výkup dotáhne jeho kolega, ministr kultury Daniel Herman.

***

Ministerské odchodné

Jeden nedostane nic, druhý čtvrt milionu. I taková je realita odchodu dvou členů Sobotkovy vlády. Měsíční hrubý plat ministra letos činí 125 300 korun. Podle zákona o platech ústavních činitelů náleží končícímu členovi vlády odchodné ve výši násobku platu a počtu ukončených let ve funkci. Němeček skončil po necelých třech letech.
Dienstbier je ale i senátor, a proto na odchodné nárok nemá. Oba mohou ještě čtvrt roku užívat služební vůz s řidičem. (poe)

250 tisíc korun si jako odstupné odnese končící ministr Svatopluk Němeček.

0 korun dostane jeho odcházející kolega Jiří Dienstbier.
 

...

Celý článek v dnešním vydání MF DNES

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X