Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

17. 6. 2022 15:31

ČTK: Vláda neprojedná návrh Hradu o utajovaných informacích, neměl oprávnění ho podat

Vláda se nebude zabývat návrhem Pražského hradu, aby se rozšířil výčet utajovaných informací týkajících se Kanceláře prezidenta republiky (KPR). ČTK to dnes sdělil ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády (LRV) Michal Šalomoun (za Piráty). Návrh vládního opatření považuje za nicotný, protože prezidentská kancelář nepatří mezi subjekty, které jsou oprávněné tento typ předpisu předkládat.

Hrad v novele předložené minulý týden navrhuje, aby se mezi utajované informace zařadily tzv. administrativní pomůcky k evidenci utajovaných informací. Mezi ty patří i jednací protokoly, jejichž interpretaci kritizoval Hrad v otevřeném dopisu. Jednací protokol je kniha nebo sešit pro evidování utajovaného dokumentu. Podle Hradu obsahuje neutajované informace, které ale dohromady mohou umožnit, aby si někdo určité utajované skutečnosti dovodil.

Šalomoun dnes ČTK sdělil, že Hrad předložil materiál v rozporu s legislativními pravidly vlády. "Návrhy nařízení vlády, o které tu jde, mohou podávat pouze ministerstva a ústřední správní úřady. KPR není ústřední správní úřad. Je organizační složkou státu zajišťující odborný, technický a administrativní servis prezidentovi a není v její působnosti navrhovat vládě návrhy zákonů a nařízení vlády," uvedl ministr.

Celou zprávu si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie