Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 4. 2023 15:22

TZ: Premiér Fiala jednal s ministrem Šalomounem o snižování byrokratické zátěže

Premiér Fiala s ministrem Šalomounem na tiskové konferenci k bilanční návštěvě, 13. 4. 2023
Premiér Fiala s ministrem Šalomounem na tiskové konferenci k bilanční návštěvě, 13. 4. 2023
Praha, 13. dubna 2023 – Nejen o programovém prohlášení v oblasti legislativy a dalších výzvách, ale i o snižování byrokratické zátěže či vzniku funkce dětského ombudsmana jednal premiér ČR Petr Fiala s ministrem pro legislativu a předsedou Legislativní rady vlády Michalem Šalomounem. Patnáctou bilanční návštěvu resortů předseda vlády uskutečnil ve čtvrtek 13. dubna ve Strakově akademii.

Předseda vlády se u ministra pro legislativu zajímal zejména o další vlnu opatření na snížení byrokratické zátěže. První antibyrokratický balíček, který zjednodušuje život podnikatelům, živnostníkům i občanům byl již schválen. „Například od 1. ledna se zrušily povinné periodické lékařské prohlídky pro zaměstnance v nerizikových profesích, takže se uleví jim i lékařům. Na dobré cestě je také rušení tzv. potravinářských průkazů, které jsou stále povinné a hlavně zbytečné a nefunkční,“ uvedl premiér Petr Fiala„Pan ministr připravil další vlnu opatření na snížení antibyrokratické zátěže a balíčkem by se vláda mohla zabývat už během podzimu,“ dodal předseda vlády.

Balíček obsahuje návrh zjednodušujících opatření jak z oblasti financí (zvýšení limitů pro povinný audit ve firmách, který je již 15 let beze změny), zdravotnictví (zrušení vstupních lékařských prohlídek u nerizikových profesí) či justice (zrušení přísedících u soudů, zvýšení limitu pro bagatelní spory).

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun se také stále věnuje nápravám škod po minulé vládě v oblasti unijní legislativy. Vzhledem k tomu, že se včas neprojednávaly směrnice EU, hrozily Česku až miliardové pokuty ze strany Evropské komise. „Kvůli laxnosti našich předchůdců na nás Evropská komise podala žalobu u Soudního dvora EU za opoždění v přijímání směrnice k whistleblowingu. Výše pokuty navržená Evropskou komisí činí aktuálně 54 milionů korun a každý den přibývá přibližně dalších 115 tisíc. Diplomatickou cestou se povedlo dojednat nižší koeficient pro vyměření pokuty,“ řekl premiér s tím, že původně se očekávala pokuta kolem 119 milionů korun. Zákon o ochraně oznamovatelů je nyní před třetím čtením v Poslanecké sněmovně, které by mohlo proběhnout již v příštím týdnu.

Bez nových nároků na rozpočet, ale s využitím existujících míst vzniká na Úřadu vlády analytický útvar, který má přispět ke kvalitě připravovaných zákonů. „Při svém nástupu jsem si předsevzal, že zkvalitníme legislativní proces. Proto jsem začal na Úřadu vlády budovat oddělení legislativních analýz, které již nyní spolupracuje s některými ministerstvy. To, že je třeba posílit analytickou práci na ministerstvech, potvrdila i zpráva o stavu státní správy v ČR od OECD. Potvrzuje tedy správnost našich kroků posilovat tuto tolik potřebnou oblast. Navíc v době inflace šetříme rozpočet, protože tato místa pro analytiky nejsou nová, vyjednali jsme si je napříč z jednotlivých resortů,“ řekl ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun.

Jednou z priorit ministra pro legislativu je i zřízení funkce dětského ombudsmana. „Pan ministr také zřídil pracovní skupinu, která by měla vytvořit návrh novely zákona o veřejném ochránci práv. Vzniknout by měla pozice dětského ombudsmana. V řádu několika týdnů by měl jít konkrétní návrh do meziresortního řízení, a pokud půjde vše dobře, zákon by mohl platit už od ledna příštího roku,“ uvedl premiér Petr Fiala„Česko je jednou z posledních zemí EU, kde institut dětského ombudsmana chybí,“ uzavřel ministr Michal Šalomoun.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a na co je potřeba se ještě více soustředit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie