Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 7. 2022 11:29

TZ: Za opožděné přijetí evropské legislativy hrozí ČR pokuty, ve Sněmovně čeká na projednání 10 zákonů s uplynulou transpoziční lhůtou

Ministr Michal Šalomoun na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně, 12. 7. 2022
Ministr Michal Šalomoun na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně, 12. 7. 2022
Praha, 12. července 2022 – V Poslanecké sněmovně čeká na projednání deset zákonů s opožděnou implementací evropských předpisů. Další pak čekají na zařazení na některou z dalších schůzí. Osm z těchto návrhů zákonů měla dolní komora Parlamentu projednat v pátek 8. července. Kvůli obstrukcím opozice a přerušení 29. schůze se ale jejich projednání zpožďuje. To ovšem může mít za následek finanční sankce od Evropské komise v celkové výši až dvě miliardy korun. Aby se ČR vyhnula sankcím, neměli by poslanci otálet a tyto návrhy zákonů rychle projednat, aby se jimi mohl zabývat Senát a následně je podepsat prezident.

Návrh zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek, novela zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů, novela zákona o svobodném přístupu k informacím, návrh zákona o omezení dopadu plastových výrobků na životní prostředí, novela zákona o ochraně spotřebitele či o podpoře nízkoemisních vozidel. To jsou některé z tzv. transpozičních zákonů, jejichž rychlé přijetí Parlamentem ČR je nutné, aby Česká republika odvrátila riziko citelných finančních pokut.

„Některé tyto tisky se měly projednat už minulý týden v pátek. Jenže kvůli tomu, že si opozice vybrala přestávky a de facto tak zablokovala schůzi, se tak nestalo. Jedná se přitom o návrhy zákonů, které když rychle nepřijmeme do našeho právního řádu, tak nám například u zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek hrozí pokuta cca 76 milionů korun,“ varuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun a dodává: „Je proto třeba, aby poslanci projednání těchto zákonů dále neprotahovali. Ty termíny již doslova hoří. Ve zmiňovaném případě už EK rozhodla o podání žaloby. Pevně věřím, že se poslanci jako řádní hospodáři chtějí hrozbě sankcí vyhnout a návrhy zákonů se proto podaří projednat co nejdříve.“

Současná vláda při svém nástupu přebírala od té předchozí dluh 36 neimplementovaných evropských směrnic. Za půl roku se podařilo toto manko snížit na dvě desítky. Je ale potřeba přijmout i zbývající předpisy s prošlým termínem přijetí do našeho práva. Od začátku roku bylo proti ČR zahájeno 19 řízení kvůli pozdní nebo nesprávné transpozici.

„Rád bych také vysvětlil jednu důležitou věc, jelikož se ve veřejném prostoru často objevuje argument, že evropské předpisy nám diktuje někdo z Bruselu a nám nezbývá než je jen poslušně přijmout. Pravda je ale taková, že na jejich přípravě se od samého počátku podílejí i čeští úředníci v příslušných pracovních skupinách Evropské komise, úředníci při Radě EU a také čeští europoslanci a ministři. Česká republika tak má možnost aktivně ovlivňovat podobu evropské legislativy. U její tvorby jsme vždy od samého počátku a je jen na nás si vybojovat kompromisy, které jsou pro nás důležité,“ uzavírá ministr Šalomoun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie