Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

30. 8. 2022 16:36

Český rozhlas: Česko nestíhá v termínu přijímat evropskou legislativu

Česko nestíhá v termínech schvalovat legislativu vycházející z evropských směrnic. Ty řeší společně zástupci všech unijních zemí, jednotlivé státy je pak musí v určitém termínu začlenit do svého práva. V Česku má zpoždění aktuálně skoro 30 zákonů. Za pozdní přenos evropských směrnic do české legislativy přitom hrozí soudní spory a také pokuty od Evropské komise.

Když na konci minulého roku, kabinet Petra Fialy (ODS) přebíral vládu od koalice ANO a ČSSD, chybělo Česku začlenit do tuzemského práva 24 směrnic Evropské unie, což představuje 36 zákonů. Pokud by se sečetly všechny pokuty, vyšlo by to podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) na dvě miliardy korun.

Česko se tím zařadilo v žebříčku států Evropské unie mezi nejhorší. „Bylo také zahájeno několik desítek řízení vůči České republice,“ upozornil Šalomoun. Současná vláda podle něj manko postupně stahuje. Část chybějících zákonů Sněmovna v povolebním složení začala znovu projednávat.

V srpnu Senát například v souladu s předpisy Evropské unie schválil dva zákony o zákazu výroby a prodeje jednorázových plastových talířů, příborů či brček, zákon o svobodném přístupu k informacím či zákon o sdílení videonahrávek.

„Likvidujeme kostlivce po staré vládě v přijímání unijního práva. Senát schválil 4 zákony, které transponují směrnice, za jejichž nepřijetí by Česká republika mohla dostat stamilionové pokuty. V případě těchto směrnic celkem 174 milionů korun. Věřím, že projednání dalších zákonů přejímajících unijní právo bude v Parlamentu rychle následovat,“ věří Šalomoun.

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie