Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

17. 6. 2022 7:07

ČRo: Vláda neprojedná návrh Hradu o rozšíření seznamu utajovaných informací, neměl oprávnění ho podat

Vláda se nebude zabývat návrhem Pražského hradu, aby se rozšířil výčet utajovaných informací týkajících se Kanceláře prezidenta republiky. V pátek o tom informoval ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (za Piráty). Návrh vládního opatření považuje za nicotný, protože prezidentská kancelář nepatří mezi subjekty, které jsou oprávněné tento typ předpisu předkládat.

Hrad v novele předložené minulý týden navrhuje, aby se mezi utajované informace zařadily tzv. administrativní pomůcky k evidenci utajovaných informací. Mezi ty patří i jednací protokoly, jejichž interpretaci kritizoval Hrad v otevřeném dopisu.

Jednací protokol je kniha nebo sešit pro evidování utajovaného dokumentu. Podle Hradu obsahuje neutajované informace, které ale dohromady mohou umožnit, aby si někdo určité utajované skutečnosti dovodil.

Šalomoun v pátek sdělil, že Hrad předložil materiál v rozporu s legislativními pravidly vlády. „Návrhy nařízení vlády, o které tu jde, mohou podávat pouze ministerstva a ústřední správní úřady. Kancelář prezidenta republiky není ústřední správní úřad. Je organizační složkou státu zajišťující odborný, technický a administrativní servis prezidentovi a není v její působnosti navrhovat vládě návrhy zákonů a nařízení vlády,“ uvedl ministr.

Celý článek a rozhovor s ministrem Šalomounem najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie