Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

26. 4. 2023 15:15

ČTK: Protikorupční rada doporučuje desetileté funkční období pro šéfa žalobců

Praha. 26. dubna 2023 - Protikorupční rada vlády doporučuje, aby měl nejvyšší státní zástupce desetileté funkční období bez možnosti opakování. Shodla se na tom při projednávání novely zákona o státním zastupitelství. Navrhovaná norma zatím počítá se sedmiletým mandátem šéfa žalobců. Podle rady by měl uchazeč na tuto funkci zároveň mít alespoň šestiletou praxi jako státní zástupce.

Cílem předložené novely je zejména stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a také zavedení jejich funkčních období. Ministerstvo spravedlnosti uvádí, že tak chce vyloučit riziko nepřípustného politického vlivu nebo tlaku na činnost státního zastupitelství a jeho fungování.

Návrh nyní počítá s tím, že nejvyšším státním zástupcem by se mohl stát státní zástupce s nejméně desetiletou praxí nejen státního zástupce, ale i soudce nebo advokáta. S tím ale z takzvaných povinných připomínkových míst nesouhlasí ministerstvo vnitra, ministerstvo pro místní rozvoj ani ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti), který je zároveň předsedou Legislativní rady vlády. Pokládají za zásadní, aby šéf žalobců vzešel z řad státních zástupců.

Protikorupční rada vlády proto takové doporučení pro vládu odhlasovala, stejně jako desetileté funkční období nejvyššího státního zástupce. "Pokud by vláda schválená doporučení nereflektovala, doporučuje protikorupční rada, aby návrh zákona nebyl přijat," uvedl ministr Šalomoun. Projednávání se zúčastnili také zástupci České advokátní komory a Svazu měst a obcí.

Současný zákon nestanoví ohledně výběru vedoucích státních zástupců žádné bližší požadavky, ke jmenování lze navrhnout kteréhokoliv státního zástupce. Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti.

Protikorupční rada vlády se zároveň zabývala zákonem o lobbování. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje zakotvit definici lobbování, lobbisty a výčtu lobbovaných. Dále požaduje, aby se vytvořil registr, díky kterému se bude moci veřejnost dozvědět kdo, koho a v jaké věci lobboval. Pokud by lobbista svůj záměr neohlásil, spáchal by tím přestupek. Také zákonodárci by měli mít povinnost uvádět lobbistickou stopu právního předpisu.

Protikorupční rada doporučila nerozšiřovat výjimky pro osoby, na které by se měl zákon vztahovat. Měl by tak platit nejen na prezidenta republiky, ale také na asistenty poslanců a senátorů. Rada odmítla i výjimku pro profesní komory, svazy nebo registrované církve. Doporučila vládě, aby dozor nad zákonem svěřila Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí jako nezávislému ústřednímu orgánu státní správy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie