Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

26. 11. 2022 20:36

Deník N: Blažkova novela o státním zastupitelství narazila u Ústavního soudu i koaličních ministrů

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí, 14. 11. 2022
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí, 14. 11. 2022
Na novelu zákona o státním zastupitelství čekají žalobci už řadu let a jednají o ní už s několikátým ministrem spravedlnosti. Ten současný, Pavel Blažek (ODS), slíbil, že zákon dotáhne. Jenže jím navrhované změny kritizují jak samotní státní zástupci, tak i jiná ministerstva a další úřady.

Téměř všem vadí dvě zásadní navrhované změny. První z nich je délka funkčního období nejvyššího státního zástupce, které by mělo trvat sedm let a nesmělo by se opakovat. Žalobci požadovali desetileté funkční období, jako je tomu například u předsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu.

„Omezení funkčního období pouze na sedm let spojené se zákazem opakování je nevhodné, nepřináší potřebnou stabilitu a je pro státní zastupitelství nepřínosné. Funkční období by za stavu, kdy je z důvodu snížení rizika ohrožení nestrannosti a nezávislosti zakázáno jeho opakování, mělo být prodlouženo, a to na dobu deset let,“ píše v připomínkách, které označuje za zásadní, ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Zásadnější a ještě problematičtější je ta část novely, která i nadále umožňuje vládě nejvyššího státního zástupce kdykoli odvolat, a to i bez udání důvodu. Podle odborníků i Nejvyššího státního zastupitelství by odvolání šéfa žalobců mělo být možné na základě kárné žaloby.

Blažka za to kritizuje třeba Ústavní soud, resorty vnitra nebo průmyslu a také ministr pro legislativu. „Zásadně nesouhlasíme s navrženým způsobem odvolávání nejvyššího státního zástupce bez udání důvodu. Tato úprava je v rozporu s Programovým prohlášením vlády České republiky,“ píše Šalomoun.

Celý článek si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie