Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

18. 11. 2022 14:12

Lidovky: Poslanci schválili zákon, který stanovuje maximální tržby u výrobců energií

Poslanci schválili zrychleně vládní návrh, který stanovuje maximální tržby u výrobců energií a s nimi související odvody státu. Nyní ho posoudí Senát. Spolu s daní z neočekávaných zisků energetických firem a bank, které také premiér Petr Fiala říká válečná daň, chce vláda z takto získaných peněz financovat zastropování cen energií občanům a firmám.

Nejnižší cenový strop bude pro jadernou energetiku, u niž bude 70 eur za megawatthodinu. U větších uhelných zdrojů (nad 140 MW) byla stanovena hranice 170 eur za megawatthodinu, u menších uhelných zdrojů (do 140 MW) bude hranice 230 eur za MW, u obnovitelných zdrojů energie 180 eur za MW, v případě výroby z plynného paliva z biomasy 240 eur.

Pro zákon hlasovalo 80 ze 146 přítomných poslanců. Zdrželi se poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. „Máme pochybnosti, že tento zákon je protiústavní,“ řekla před hlasováním šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Opět jsme svědky chaosu,“ kritizovala před tím projednávání zákona ve stavu legislativní nouze. Vyzvala ministra pro legislativu Michala Šalomouna, aby to obhájil. Řekla, že stav legislativní nouze má být využíván pro předcházení porušení základních práv občanů, hrozbě značných hospodářských škod pro stát či při řešení záležitostí týkajících se bezpečnosti státu.

„Státu hrozí značné hospodářské škody,“ odvětil jí ministr Šalomoun.

Celý článek si můžete přečíst také zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie