Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

28. 5. 2023 12:53

TV Nova Napřímo: Chystá se další antibyrokratický balíček. Zrušíme potravinářské průkazy, plánuje ministr

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun, pořad Napřímo, TV Nova, 28. 5. 2023
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun, pořad Napřímo, TV Nova, 28. 5. 2023
V pořadu Napřímo v rámci Víkendové Snídaně vyzpovídala moderátorka Bára Divišová ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty). Ten vládě chystá předložit druhý antibyrokratický balíček. Mimo jiné by měl zrušit potravinářské průkazy.

Celý rozhovor najdete zde.

V loňském roce vláda schválila první antibyrokratický balíček, nyní ministr pro legislativu chystá představit ten druhý.

"Musíme zachovávat rozvržení moci. Takže každé ministerstvo má kompetenci v určitých oblastech. Já jim tu kompetenci nemůžu sebrat. Balíčky jsou o tom, že vláda koordinuje činnost resortů. V rámci toho se sesbírají podněty od Hospodářské komory a ten balíček je usnesením vlády, které dává úkoly ministerstvům, co s tím dělat," vysvětlil ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

První byrokratický balíček podle Šalomouna řešil to, co už se stalo. "Navazuje na něj ten druhý, ve kterém jsou detekovány další věci. Tam si to vyžaduje změnu zákona například u zrušení vstupní lékařské prohlídky u některých profesí," přiblížil Šalomoun.

Ministr se chystá také zrušit potravinářské průkazy. "Na začátku vás lékař vyšetří, ale ten průkaz platí po celý život. Měla by se tato povinnost zrušit, protože nic moc neřeší," myslí si Šalomoun.

Finální podobu balíčku by měl kabinet schvalovat na výjezdním zasedání 7. června. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie