Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

12. 7. 2022 14:17

Události ČT: Česku hrozí vysoké pokuty od Evropské komise kvůli chybějící legislativě

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun
Evropská komise vede vůči Česku devatenáct řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu proto hrozí pokuty teoreticky až v miliardách korun. Před jednáním sněmovny, která bude o některých takových normách rozhodovat, to řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Na konci minulého roku, kdy kabinet Petra Fialy (ODS) přebíral vládu od ANO a ČSSD, chybělo Česku 36 takzvaných transpozic. Pokud by se sečetly všechny pokuty, vyšlo by to podle Šalomouna na dvě miliardy korun. Manko kabinet SPOLU a Pirátů se STAN stáhl na 22 směrnic, další ale mezitím přibývají, sdělil ministr pro legislativu.

Jako příklad uvedl Šalomoun návrh zákona o sdílení videonahrávek, k jehož projednávání ve třetím čtení se poslanci v pátek nedostali kvůli přestávkám vyvolaným opozičními ANO a SPD. „Reálná pokuta hrozí ve výši kolem sedmdesáti až osmdesáti milionů korun,“ řekl Šalomoun. Česku sice podle něj nyní pomáhají prázdniny, během nichž Evropská komise není tolik aktivní, v srpnu by však EK mohla žalobu podat. Například kvůli zpoždění novely zákona o svobodném přístupu k informacím hrozí pokuta 48 milionů korun.

Celou reportáž najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie